Спира вносът на лекарство за трансплантирани, МЗ търси решение

OFFNews 12 юни 2023 в 15:55 1878 0

лекарство

Снимка Pixabay

Лекарствен продукт

От 30 юни спират продажбите на лекарството CellCept у нас. Медикаментът се приема от трансплантирани пациенти. Уведомление за прекратяване на доставките по производствени причини е било получено от "Рош България" в края на май, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Единственият друг лекарствен продукт, включен в ПЛС със същото международно непатентно наименование Mycophenolic acid, е Myfortic Gastro-resistant tablet, 180 mg х 120 с притежател на разрешението за употреба Novartis Pharma GmbH, Германия. Препаратът е разрешен за употреба у нас и се реимбурсира от Националната здравноосигурителна каса на 100%.

От здравното министерство търсят съдействието на ИАЛ и Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, за да бъдат запазени внесените в страната количества и за осигуряване на допълнителни доставки, без да се прекъсва лечението на тпрансплантираните пациенти.

Изготвено е писмо и до "Новартис България" ЕООД, притежател на разрешението за употреба на лекарствения продукт Myfortic, с искане за информация за внос на количества от лекарствения продукт през следващите няколко месеца. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика