Социалното министерство ще проверява сроковете на ТЕЛК решенията

OFFNews 19 април 2022 в 16:09 2664 0

Ще направим преглед, за да видим на колко хора сега са им изтекли експертните решения на ТЕЛК. Това каза пред журналисти заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров по повод сигнал от омбудсмана Диана Ковачева до социалното и здравното министерство за изтекли и неподновени автоматично експертни решения на и след 1 април.

По-рано днес Ковачева каза по време на дискусия за хората с увреждания, че действието на решения, изтекли на и след 1 април, се прекратява веднага, а за изтекли преди 1 април действието им продължава още три месеца след края на епидемичната обстановка.

Мислила ''държавата'' и пак не го доизмислила

Хората с изтекли решения губят възможност да получат помощи, обясни тя и посочи, че първите възможности за подновяване на решенията на ТЕЛК са през май.

Лазаров каза още, че заедно с Министерството на здравеопазването ще търсят вариант как да гарантират процеса. Не трябва да се забравя, че има немалко случаи, в които след изтичането на срока на експертното решение, при евентуално преосвидетелстване, е възможно то да отпадне или пациентът да има намалена степен на увреждането и в този смисъл се полагат различни плащания, отбеляза той.

Нужно е валидно решение на ТЕЛК за всички видове плащания, които са от осигурителната и социалната система, засягащи правата на хора с увреждания, и ще се търсят решения с отпадането на извънредната епидемична обстановка как те да ползват правата си, посочи заместник-министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови