Сливат две общински болници в София

Янка Петкова 20 юни 2024 в 12:21 10361 0

Четвърта МБАЛ

Снимка Скрийншот

IV МБАЛ София

Сливането на две общински болници разгледа на заседание Комисията по здравеопазване и социална политика на Столичния общински съвет. Според план, който е бил одобрен при предишния мандат, медицинският персонал на Четвърта градска болница се "влива" във Втора градска.

Изпълнителният директор на IV градска МБАЛ доц. Аркади Иванов поиска да бъде удължен договорът за финансиране на медицински дейности извън обхвата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да бъде удължен, тъй като договорът е до 1 юли, а предизвестието му за освобождаване от длъжност изтича на 22 юни. Д-р Иванов уточни, че със същия срок на предизвестие са и голяма част от колегите му. "Остава един междинен период, в който няма да има финансиране за тези дейности, ако не бъдат отпуснати средства от СО", обясни доц. Иванов.

"За първи път чувам за такова сливане, не е взето подобно решение, нито са предприети конкретни действия. Въпросът само е обсъждан. Ясно е, че договорът трябва да бъде удължен", коментира Борис Бонев от "Спаси София". 

Директорът на Четвърта МБАЛ обясни, че темата за сливането на двете общински лечебни заведения е поставена в предишния мандат на СОС. Целта на тази стъпка е да няма дублиращи структури, да се оптимизира дейността. Той подчерта, че колективите се познават, и че е било дадено време за обединяването на двете болници, но липсва план за действие. По думите му перспективите за работа в Четвърта градска не са били добри и много от колегите му са напуснали. В момента медиците са 132 като медицинските сестри са на средна възраст между 75 и 80 години. 

"За част от дейностите използваме колеги от други общински болници", каза д-р Иванов.

Зам.-председателят на Комисията по здравеопазване и социална политика към СОС Антон Койчев увери, че няма да има проблем с достъпа до медицинска помощ за пациентите на Четвърта градска. Той каза още, че на среща с останалите директори на общински болници е било потвърдено, че за колегите им от IV МБАЛ ще бъдат осигурени работни места. Според Койчев трябва да се разпишат конкретните стъпки и срокове по вливането.

По предложение на Борис Бонев комисията реши да проведе извънредно закрито заседание в понеделник, на което да бъде разгледано обединението на двете общински болници.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите