След месец борба: Спасиха младеж, погълнал половин литър антифриз

Научно доказаната смъртоносна доза е 20 ml концентрат, казват специалистите

OFFNews 19 юни 2023 в 08:57 1699 0

реанимация

Снимка МБАЛ "Д-р Стефан Черкезов"

Отделение по анестезиология и реанимация в МБАЛ "Стефан Черкезов"

В реанимацията на великотърновската болница спасиха 21-годишно момче, направило опит за самоубийство с антифриз, съобщиха от МБАЛ "Д-р Стефан Черкезов". 

Младежът е приет в реанимацията на областната болница в кома, с нарушено дишане и с пряка опасност за живота в средата на месец май.

Лекарите установяват, че е погълнал 500 ml антифриз, което е в пъти повече от научно доказаната смъртоносната доза – 20 ml концентрат.

Употребата на антифриз при човек най-често поразява мозъка, бъбреците и черния дроб, което води до изключително висока смъртност при тези случаи.

Приехме момчето в кома, с неефективно дишане и бъбречна недостатъчност. Дълго време беше на апаратна вентилация и всеки ден се провеждаше хемодиализно лечение. Работихме съвместно с д-р Виолета Пашова, която е специалист по токсикология. Поетапно лечението започна да дава резултат. Той беше изведен от апаратната вентилация и започна бързо да се възстановява, разказва началникът на Отделениято по анестезиология и реанимация в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" д-р Сибила Маринова.

Младежът е изписан след близо месец престой в реанимация.

„Изключително благодарни сме на лекарите, които положиха всички усилия, за да спасят сина ни. Ще им бъдем признателни винаги, тъй като през цялото време бяха до нас. Направиха истинско чудо и подариха втори живот на детето ни. Сега той е добре, възстановява се бързо и започна да се връща към своето нормално ежедневие“, споделя бащата на момчето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!