След COVID вълната, идва пик на сърдечносъдовите заболявания

Ако се заемат 80% от интензивните легла с COVD болни, това ще ощети пациентите с други заболявания, коментира проф. Иво Петров

OFFNews 22 януари 2022 в 09:29 5301 1

След пика на COVID вълната, идва пик на сърдечносъдовите заболявания и смъртността. По време на бума от коронавирус населението е уплашено да ходи в болниците, след това тази задържана вълна се отприщва като бент.

Това заяви кардиологът проф. Иво Петров по бТВ. По думите му това показва статистиката от Испания, Италия и САЩ. В Щатите се е увеличила именно домашната смъртност от сърдечни заболявания, което показва, че здравната система не се е справила.

Наскоро в „Бритиш медикъл джърнъл“ излезе статия, която показа директна връзка между нивата на ваксинация и заетостта на интензивните легла.

Надявам се това да не се реализира у нас, защото има и втори аспект - ако се заемат 80% от интензивните легла с COVD болни, това ще ощети пациентите с другите заболявания, коментира проф. Петров по повод представения от премиера Кирил Петков план за справяне с коронавируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1859

1

Ronik

22.01 2022 в 11:59

след спирането на планови операции, непосещаването на редовни прегледи поради страх и цялата истерия налагана и от медиите, в комбинация с вируса, наистина се очаква бум не само на сърдечно-съдовите заболявания, а и на всички останали.