Синята светлина ускорява процесите на стареене, сочи изследване

OFFNews 21 октомври 2019 в 10:55 1270 0

Снимка Pixabay

Синята светлина на смартфоните и мониторите може да ускори процесите на стареене, като влияе на някои гени. Изследване на учени от САЩ, наблюдавали въздействието й върху плодови мухи показва, че тя ускорява настъпването на смъртта.  

Експерти от Университета на Орегон съобщиха, че продължителното въздействие на синята светлина от екраните уврежда очната ретина и мозъчните клетки, причинявайки на организма преждевременно стареене. Резултатите от проучването са публикувани в Science Daily.

Учените провели експеримент, при който наблюдавали ефекта от ежедневното 12-часово въздействие на синята светлина върху плодовите мушици Drosophila melanogaster. Състоянието на тези насекоми било сравнявано с други насекоми от контролна група, които били в тъмно помещение, без да се подлагат на влиянието на този дразнител.

Резултатите показали, че мухите, които били подложени на въздействието на синята светлина денонощно, умирали по-рано от насекомите в контролната група. Освен това при тях било установено увреждане на ретината и невроните на главния мозък. Имали нарушения и в двигателната активност.

В заключението си учените твърдят, че синята светлина ускорява процесите на стареене, оказвайки влияние върху активността на някои гени, които участват в защитните реакции при стрес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови