Шведски учени откриха нов биомаркер за тежък COVID

OFFNews 21 ноември 2022 в 10:59 1165 0

лаборатория

Снимка Pixabay

Изследване на учени от Каролинския институт в Швеция

Учени от Каролинския институт в Швеция откриха нов биомаркер за тежко протичане на COVID инфекцията.

Експертите установили, че пациентите с остра форма на инфекцията имат повишени нива на цитокина интерлевкин-26 (IL-26) в кръвта си. Наблюдава се връзка между високите му показатели и много силен имунен отговор на възпалението, което означава тежки случаи на заболяването. Констатациите показват, че цитокин IL-26 е потенциален биомаркер за остра форма на коронавирусната инфекция, съобщи електронното издание “Юрикалърт”

Ваксините се оказаха ефективни за намаляване на броя на случаите на тежка инфекция. Въпреки това появата на нови варианти на вируса, ограниченото разпространение на препарата и понижаването на имунитета са проблеми, които карат учените да търсят по-ефикасни лечения на болестта.

Трябва да разберем повече за основните имунологични механизми, за да намерим най-подходящи терапии. Съществува и необходимост от по-добра диагностика при пациенти с COVID-19, казва Едуардо Карденас от Каролинския институт, който е и водещ автор на проучването.

Специалистите се опитват за първи път да установят дали сигналът, подаден от имунната система чрез цитокина IL-26 е свързан с тежкия COVID-19.

Вече знаем, че IL-26 участва в мобилизирането на имунни клетки, които се борят с бактериални инфекции в белите дробове, а също и при хронични респираторни заболявания при хората, обяснява проф. Андерс Линден от Каролинския институт, който е част от научния екип.  -Нещо повече, IL-26 има антивирусни и антибактериални ефекти.

В изследването участват 49 пациенти, които са хоспитализирани с новия коронавирус, като 44 от тях имат тежки симптоми и се нуждаят от кислородна терапия. Те се лекуват в болница в Стокхолм в периода между юни 2020 г. и януари 2021 г. За същия период е наблюдавана и контролна група от 27 души, които са здрави. След това изследователите измерват нивата на IL-26 протеин и други съединения в кръвта им, показващи наличие на възпалителен процес.

Можем да покажем за първи път, че нива на цитокина IL-26 в кръвта са много по-високи при пациенти с КОВИД-19, отколкото при здравите в контролната група, казва д-р Карденас.

Изследователите също установяват, че увеличението е свързано с т.нар. цитокинова буря – много силна и опасна реакция на човешкия организъм, която се свързва с тежки случаи на инфекцията.

Откритието ни дава потенциален биомаркер за тежък COVID-19, а заради антивирусните ефекти на IL-26 може да сме идентифицирали и нова терапевтична цел, допълва професор Линден.

Според д-р Карденас резултатите са обещаващи, но са предварителни и изискват допълнително проучване с по-голяма група пациенти.

Подобно изследване може да даде повече информация за клиничната стойност на измерването на IL-26 при пациенти с COVID-19. Например дали нивата му отразяват тежестта на заболяването, посочва той.

Данните от изследването са публикувани в изданието “Фронтиърс ин имюнолъджи”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews