Ще имаме достъп до електронното си здравно досие през 2018 г., обеща здравният министър

OFFNews 23 октомври 2017 в 11:20 2018 0

До половин година всеки българин ще има достъп до електронното си здравно досие, обеща здравният министър Николай Петров. 

Той обясни, че болниците ще бъдат задължени да попълват цялата информация и тя ще бъде достъпна за пациентите чрез код за достъп. 

"Трябва да престанем с хартиените епикризи, хартиените рецепти и здравни книжки. Базата данни я имаме, кодовете за достъп са налични, но само 30 хил. души са проявили интерес", посочи Петров пред БНТ. 

За да получат достъп повече пациенти до здравните си досиета, ще започне информационна кампания и ще се търси съдействието на личните лекари и болниците, за да бъдат информирани повече хора. 

Идеята е чрез достъпа до здравните досиета да се засили и контролът върху дейностите, заплащани от Здравната каса. 

Петров отговори и на въпроси за бюджета на НЗОК за 2018 г. По думите му са предвидени с 400 млн. лева повече в бюджета на Касата. Бюджетът на здравното министерство също ще бъде увеличен, като средствата за капиталови ремонти ще се увеличат с между 5 и 20 млн. лева. 

"Това е много добре но и по-голяма отговорност. Нужни са пари, но нямаме аргументите да кажем колко", посочи министърът. 

Той подчерта, че трябва да се направи преостойностяване на клиничните пътеки и да се анализира съдържанието им. 

"Средствата по всяка от тях са определени през 2006 г., когато средната работна заплата беше 600 лева, сега е над 1000 лева. Процентът за заплащане на труда е все по-голям и това създава напрежение и стремеж да се правят повече пътеки, да се изкарват пари, с които да се защитят заплатите", обясни Петров.

Според него министерството има амбицията лекарският труд да влезе в цената на пътеките. По думите му в момента се правят разчети, за да се определят базите за заплащане. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!