Шефът на Педиатрията: Идеята за детска болница към МБАЛ ''Лозенец'' е добра

OFFNews 09 декември 2021 в 12:23 999 0

Снимка Архив

Идеята за детска болница към МБАЛ „Лозенец” е добра, защото тя поставя един основен проблем – този с комплексността на детското обслужване. Това е най-големият проблем в педиатричната помощ в цялата страна.

Това заяви директорът на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев" д-р Благомир Здравков.

„Всички сме единодушни, че трябва да има изцяло нова детска болница. Вариантът тя да бъде в карето на Правителствена болница е добър и според мен, и според специалистите”, каза още той.

„Безспорно материално-техническата база ще бъде по-добра. Механичното пренасяне на Педиатрията обаче не е достатъчно. Трябва да се стъпи на добър анализ за текущите нужди, кадровата обезпеченост и самата база – т. е. може ли Правителствена болница да поеме цялата Болница по детски болести. За да има комплексна детска грижа са необходими и другите ключови детски звена да бъдат приобщени”, коментира Здравков.

По думите му бъдещето на детската болница не трябва да става причина за конфликт между лекарите от Педиатрията и болница „Лозенец".

Той е категоричен, че ако зависи от него и екипа му – напрежение между лекарите няма да има. В същото време обаче разбира и част от опасенията на медиците от болница „Лозенец”.

В сряда медиците от Правителствена болница излязоха на протест срещу сливането на двете лечебни заведения. Според лекари от здравното заведение има апетити към прилежащия имот, а здравният министър Стойчо Кацаров търси реванш заради изгубени дела срещу лечебното заведение в миналото.

От здравното министерство бяха категорични, че дворът на болница "Лозенец" е идеалното място за строеж на национална детска болница, а условията в Правителствена са възможно най-добрите за лечение на деца през преходния период до завършването на строежа.

Директорът на "Лозенец" доц. Радосвет Горнев заяви в интервю, че не е против да се строи в двора на МБАЛ "Лозенец", "но да не са обекти, като казино, мол". Според него най-добрият вариант е това да е детска болница, която да е част от Правителствена.

Днес Стойчо Кацаров обяви, че решението за болницата е окончателно и че в бъдеще тя ще се превърне в "най-модерния лечебен и учебен център в страната".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови