С парите от Българската Коледа ще бъде закупено медицинско оборудване

OFFNews 13 юли 2021 в 14:09 1005 0

Президентството обявява открита процедура за доставка на медицинско оборудване за лечебни заведения, бенефициенти по благотворителната инициатива "Българската Коледа". Стойността на поръчката възлиза на близо 1 млн. лева, набрани от инициативата, кампания 2020/2021, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Предвижда се доставката на медицинското оборудване да се възложи от организаторите на инициативата в полза на болници- бенефициенти, определени според правилата за набиране и разпределение на средствата от кампанията, с обществена поръчка.

До момента са разгледани постъпилите до края на юни - 395 заявления за подпомагане на деца от "Българската Коледа".

След предложение на Експертния съвет и решение на комисията към инициативата са подпомогнати 382 деца.

Общата стойност на направените дарения е в размер на 636 693 лв. От тях - на 45 деца е осигурена медикаментозна терапия с растежен хормон. Лекарства са осигурени и на 11 деца с нефротичен синдром. Подкрепа са получили 312 деца с тежки хронични заболявания за провеждане на допълнителна специализирана рехабилитация. На 14 деца са дарени средства за осигуряване на медицински изделия и помощни средства.

Неясни искания, липса на актуални медицински документи и необходимост от прецизиране на исканията и потребностите са причината към този момент част от молбите да не бъдат удовлетворени, се посочва в съобщението.

На сайта на благотворителната инициатива www.bgkoleda.bg са публикувани условията и реда за кандидатстване за подпомагане. Всеки родител, чието дете се нуждае от подкрепа за лечение или рехабилитация, може да попълни необходимите документи и ги изпрати на посочения във формулярите адрес. Експертният съвет и комисията към инициативата разглеждат постъпили заявления за подпомагане целогодишно.

През цялата година могат да бъдат правени и дарения за благотворителната инициатива, припомнят от президентството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!