Ройтерс: ЕС е договорил цена от €15,5 на доза за COVID-ваксината на Pfizer и BioNTech

OFFNews 21 декември 2020 в 15:08 1097 0

Европейският съюз е постигнал договорка за заплащане от €15,5 на доза за коронавирусната ваксина, разработена от "Pfizer" и "BioNTech". Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на вътрешен документ на ЕС.

Поверителната цена е за доставка на 300 милиона дози от лекарството за ЕС, което е малко по-ниска от тази договорена от американските власти - 19,5 долара за доза. 

В петък държавният секретар на Белгия по бюджета Ева де Бликер погрешка публикува в "Туитър" поверителна таблица с цени за всичките шест западни ваксини, за които Европейската комисия вече е подписала договори за предварителна поръчка.

Публикацията бързо бе редактирана, но все пак имаше медии, които успяха да направят снимки. 

Според публикуваната информация от Блекер, ЕС плаща между €1,78 и $18 за доза. Ваксината на "AstraZeneca" струва €1,78, на "Johnson & Johnson" - $8,50, на "Sanofi" - €7,56, на "Pfizer" и "BioNTech" - €12, на "Curevac" - €10, а на "Moderna" - $18.

Очаква се Европейската агенция по лекарствата да вземе решение за ваксината още днес, а от своя страна Европейската комисия обяви, че два дни след това ще може да разреши използването на ваксината в страните от ЕС.

- Sanofi
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!