Рязък скок на починалите от COVID-19 в Италия, град под карантина ограничи погребенията

Смъртността в страната е най-високата от коронавирус в света - 4.25%

OFFNews 07 март 2020 в 07:43 23909 0

Снимка ЕПА

Смъртните случаи от новия коронавирус в Италия скочиха до 197. Последните 24 часа починаха най-много хора в страната от началото на взрива там.

49 души са починали за 24 часа, съобщиха властите. Болни са над 4 600 души. Близо 72% от починалите са мъже. Процентът на починалите от потвърдените заразени с коронавирус е 4.25% - той е най-високият в света. Италия е сред страните с най-възрастно население в света. Тази седмица правителството разпореди затварянето на всички училища за 10 дни. Всички професионални спортни мероприятия ще се провеждат при закрити врата, без публика в продължение на месец.

Кореспондентът на Би Би Си в Рим Марк Лоуен съобщава, че за жители в поставения под карантина италиански град Кодоньо най-тъжната вест е, че традиционните погребения с повече хора не са разрешени, защото са забранени всички събирания. Свещеникът казва няколко думи и това е, споделя местен жител.

В страната има най-много смъртни случаи извън Китай, където вирусът възникна през декември. В Китай починалите са 3 070 към днешна дата. Средната възраст на починалите в Италия е 81 г. Повечето от тях са имали съпътстващи заболявания.

Само Китай, Южна Корея и Иран имат повече случаи на коронавирус от Италия.

Вчера първи случаи на коронавирус обявиха Словакия, Сърбия, Ватикана, Бутан, Камерун, Перу, Того и Южна Африка. Във Великобритания почина втори болен - мъж в 80-те си години.

Франция затвори всичките си училища.

Към 6 март общият брой на заразените наближава 100 хил. по данни на Световната здравна организация. Според картата на университета "Джон Хопкинс", която следи ситуацията в реално време, тази сутрин те са 102 188.

Днес стана ясно, че 21 души на круизния кораб под карантина край Сан Франциско са заразени с коронавирус, обявиха властите на база положителните им резултати, цитирани от Ройтерс. Още 8 щата в САЩ обявиха първи случаи на коронавирус. В САЩ случаите са общо 388, починали са 14 души.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че е дълбоко притеснен от разпростнанението на вируса и призова всички страни да поставят мерките срещу него като свой висш приоритет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови