Революционен напредък в трансплантацията на роговица

OFFNews 11 ноември 2022 в 11:16 960 0

Веселин Даскалов

Снимка СОБАЛ „Пентаграм“

Презентация на д-р Веселин Даскалов на национална офталмологична конференция „Постижения и перспективи в офталмологията“

„Кератопластиката (трансплантация на роговица на окото от трупен донор) търпи истинска революция през последните 5-6 години“. За това беше категоричен д-р Веселин Даскалов, управител на СОБАЛ „Пентаграм“, който изнесе една от водещите презентации по време на приключилата наскоро Национална офталмологична конференция „Постижения и перспективи в офталмологията“.

Това е една от най-старите трансплантации в човешкия организъм. В последните години обаче бяха въведени нови техники, които промениха коренно резултатите от тази хирургия. Сред тях са предната и задна ламеарна кератопластика. Технологията, която направи революция в тази област, е въвеждането на лазер (фемтосекунден), който позволява изключително прецизно изрязване и на донорната, и на реципиентната роговица. Използва се нова геометрия на разреза, което не травмира пациента и осигурява много по-бърза зрителна рехабилитация.

„За съжаление, тази процедура все още е недостъпна за част от пациентите, тъй като е доста скъпа и не се реимбурсира от НЗОК, но резултатите, които постигаме с нея, са впечатляващи“, посочи д-р Даскалов.

Екипът на СОБАЛ „Пентаграм“ представи и нов продукт в борбата с възрастово обусловената макулна дегенерация. Става дума за молекула, която съвсем скоро ще бъде въведена в масовата практика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !