Решават до дни дали ще се удължи забраната за износ на инсулини

Връщането на хартиената рецепта за антибиотици ще възобнови практиката на свръхупотреба, смята зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов

OFFNews 19 декември 2023 в 13:46 909 0

Илко Гетов

Снимка БГНЕС

проф. Илко Гетов

До края на седмицата ще се прецени дали ще се удължи забраната за износ на инсулини, каза за БТА заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов. Проф. Гетов присъства на откриването на реновираното спешно отделение в болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Разпоредили сме проверка на Изпълнителна агенция по лекарствата, която ще ни даде информация към 15 декември какви са количествата от инсулини в страната и на база проверката, ще решим дали е необходимо да се удължи срокът за забрана за износ, добави той.

По думите му, ако проверката покаже, че няма достатъчни количества поне за едномесечен период напред, забраната ще се удължи с още не повече от месец.

На този етап проблемът с медикамент за лечение на диабет, който се използваше за отслабване и за който пациентите подаваха сигнали за липсата му, е решен, тъй като се въведе изписването му чрез електронна рецепта, каза още проф. Гетов. Нямаме информация медикаментът да липсва, добави той.

На 2 ноември министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков издаде заповед, с която забрани износа на инсулини, аналози и антибиотици за системна употреба за лечение на деца. Забраната е в сила до 31 декември 2023 г.

Зам.-министърът коментира и електронните рецепти.

"Амбицията ни е от 1 април 2024 г. всички лекарства по лекарско предписание да се изписват по електронен път", обясни той.

От днес отново е възможно антибиотиците да се изписват и на хартиена рецепта, след като нормативната промяна беше обнародвана в днешния брой на Държавен вестник. Хартиената рецепта за антибиотици ще се използва до 1 април 2024 г., като дотогава ще се опитваме да адаптираме системата и да я приближим максимално до практиката, така че да няма повече проблеми при електронното изписване, каза още той.

По думите на проф. Илко Гетов е възможно да се направят някои изключения, според които лекари, които не работят в лечебно заведение, преподаватели и пенсионирани лекари да могат да изписват антибиотици на хартиени рецепти и след 1 април 2024 г.

"Ако има нужда от изписване на антибиотици в почивни дни, може да се извърши в центровете за неотложна медицинска помощ", допълни той.

Предписването на антибиотици на електронни рецепти влезе в сила от 16 октомври тази година, а седмица по-късно от Министерството на здравеопазването отчетоха спад на продажбата им с 25-30%.

Проф. Гетов изрази днес опасенията си, че след като те отново могат да се изписват на хартиена рецепта, ще се върне старата практика на свръхупотреба и ненужната употреба на антибиотици ще продължи.

България е на второ място в Европа по употреба на антибиотици, което е една бомба със закъснител за бъдещите поколения по отношение на антибиотичната резистентност, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!