Психолози се включват в борбата с наркотиците в училище

OFFNews 05 септември 2023 в 16:10 717 1

психолози

Снимка МОН

Обучение

Оемдесет и четири психолози ще се обучават безплатно в работа срещу употребата на накротици в училищата. съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

В тяхната подготовка ще се включат Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, Главна дирекция „Национална полиция“, Агенция „Митници“, Министерството на здравеопазването и Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД),

Психолозите ще се учат да разпознават симптомите при употреба на наркотични вещества, да предотвратяват разпространение или употреба на дрога в училищата, както и да реагират при такива случаи в сътрудничество с компетентните органи. Предвиждат се такива обучения и за учителите.

Това стана ясно на поредна междуведомствена среща при премиера акад. Николай Денков в рамките на координационния механизъм за борба срещу вноса, производството и разпространението на наркотици в България.

На нея институциите се договориха още да разработят общ механизъм за противодействие на употребата и разпространението на наркотици в училище. Водещо при изпълнението на тази задача ще бъде МОН. Ще участват също министерствата на вътрешните работи, на здравеопазването и на младежта и спорта, Агенция „Митници“, Националното сдружение на общините в Република България, ДАЗД, Националното представителство на студентските съвети, ученическите съвети и др.

В хода на съвместната работа на институциите ще бъдат събрани и обобщени всички налични ресурси по темата – материали, методически ръководства, програми за работа с ученици и др., които могат да бъдат в помощ на педагогическите специалисти. Ще се възложи и изготвянето на допълнителни материали, вкл. дигитализирани, които да бъдат достъпни както за учителите, така и за учениците и техните родители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

07.09 2023 в 01:26

Какви са тез бойни психолози и защо чак сега?!

Да зачислят на всяко училище социален работник с психологическа подготовка, да работи за благото на децата

Атакуването на наркотиците е борба със симптоматиката

Познай рецидива какъв е, ако детето няма подходяща помощ вкъщи, и ако проблемите му не са адресирани
 
X

Да помогнем на украинските деца!