Протоколите за скъпи лекарства, без медицинска експертиза, вече се подават онлайн

До 30 април е преходният период, в който протоколи ще мога да бъдат издавани и на хартиен носител

OFFNews 01 март 2023 в 15:26 1375 0

НЗОК

Снимка Янка Петкова

Национална здравноосигурителна каса

От днес протоколите за скъпоструващо лечение, за които не се изисква извършване на експертиза, се подават по електронен път в районната здравносигурителна каса. Това съобщиха от НЗОК.

Е-протоколите (електронни протоколи) заместват използваните до момента хартиени протоколи за предписване на лекарства за домашно лечение. Те се издават от лекари специалисти, които имат сключен договор с Касата.

С въвеждането на е-протоколи отпада задължението на здравноосигурените пациенти да посещават районната здравна каса и да представят медицинска документация за заверка на протокол. Отпада и ангажиментът им да съхраняват и да предоставят в аптеката хартиените протоколи при получаване на изписаните им медикаменти.

Електронна рецепта по утвърден електронен протокол имат право да издават общопрактикуващите лекари и лекари специалисти от извънболничната медицинска помощ, сключили договор с НЗОК, уточняват от здравния фонд.

При изпълнение на е-рецепта по е-протокол отпада задължението на аптеката да вписва отпуснатите медикаменти в хартиените протоколи.

Информация за статуса на е-протоколите се предоставя от районната здравна каса на здравноосигуреното лице по избрания от него и вписан в протокола начин.

До 30 април 2023 г. ще има преходен период, през който се допуска издаване на „Протокол за предписване на лекарства, заплащани от НЗОК/РЗОК” на хартия, по установения към момента ред, в случай че електронната услуга за издаване на е-протокол не е реализирана в медицинския софтуер на лекаря специалист. В преходния период издадените на хартия протоколи се утвърждават в районната здравна каса по установения към момента ред и са валидни в съответствие с вписания в тях срок „валиден от“ и „валиден до“. По тях ще се издават и изпълняват e-рецепти по утвърдения към момента ред.

От 1 април 2023 г. ще започне подаване и на електронните протоколи, за които се изисква извършване на експертиза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!