Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Промяна във ваксинационния план: възрастните над 75 години вече са приоритет

OFFNews 02 април 2021 в 10:15 5148 0

Снимка Архив

Трябва да започне ваксинация на хората над 75-годишна възраст, след това от 80 до 85, от 65 до 70-годишна възраст, каза по БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов в коментар за очакваните договорени и извънредни доставки на ваксини срещу коронавирус. Това ще стане възможно с корекция на ваксинационния план. 

Той съобщи, че това ще бъде коментирано следващата седмица на заседание на ваксинационния щаб. Балтов посочи, че практиката възрастните да се имунизират приоритетно е широко разпространена в Европа. Паралелно ще върви и имунизацията по другите фази. 

По думите му ваксинационният план ще бъде на 100 процента изпълнен и дори преизпълнен. Това ще доведе до покритие на над 70 процента ваксинирани до края на септември.

"Надявам се хората, които идват да се имунизират в "Пирогов", да могат да избират ваксината си още следващата седмица. Също от другата седмица ще заработят и мобилните екипи. Ваксинираните са много по-защитени от преболедувалите, тъй като при тях имунитетът спада. В "Пирогов" вече нямаме повече от 4-5 човека персонал, които се заразяват с COVID-19 за седмица", коментира проф. Балтов.

Когато има повече дози, те ще бъдат разпределени пропорционално, както към общопрактикуващите лекари, така и към ваксинационните пунктове, отбеляза директорът на "Пирогов".

Балтов коментира и разхлабените мерки:

"Това затваряне за 10 дни е в кавички, защото виждате какво се случва в парковете, на "Витошка", има свобода на движение и контакт. Не можеш да направиш нещо, което е против волята на хората. С какво е лошо да се използва външната част на заведение, от това улицата отпред да е препълнена. Проблемът е, че молът не се използва единствено с цел пазаруване", категоричен е проф. Балтов.

Той изрази надежда пикът на третата вълна да е достигнат и натискът да започне да намалява.

"В момента в "Пирогов" лежат 434 пациенти с коронавирусна инфекция, от тях над 70 са в тежко състояние, за интензивно лечение и апаратна вентилация, 8 от приетите през последните 24 часа са от цялата страна, а не от София-град", каза още проф. Балтов.

По думите му повече пациенти вече имат нужда от кислородна терапия, като в момента в "Пирогов" се харчи над 8 тона втечнен кислород на денонощие. Според проф. Асен Балтов има достатъчно медици. Той изрази надежда до края на април да се възобновят плановият прием и плановите операции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews