Прогноза: Епидемията от COVID-19 ще отшуми най-рано през юни

OFFNews 09 март 2020 в 14:33 7850 1

Епидемията от COVID-19 ще отшуми най-рано през юни. Прогнозата е на ръководителя на специалната комисия за борба с епидемията към Държавния комитет по здравеопазване в Китай - Чжун Наншан, съобщи Ройтерс.

Що се отнася до развитието на епидемията по света, тя ще продължи най-малко до юни, казва Наншан през в. "Женмин жибао", цитирайки мнение на епидемиолозите в страната. В бъдеще ключовите противоепидемични мерки ще са свързани с предотвратяването на износа на вируса и ограничаване на вноса му, заяви Наншан.

Австрия

Заразените през последното денонощие в страната са 112. Изследвани са над 4,7 хиляди души, а над 300 са поставени под карантина. Страната въведе случаен контрол на границата с Италия и отмени полетите до Китай, Южна Корея, италианските Милано и Болоня.

Финландия

30 са потвърдените случаи на COVID-19 в страната. За едно денонощие са нараснали със 7.

Иран

Иран освободи 70 000 затворници заради опасност от предаване на заразата. Броят на регистрираните случаи в страната вече е 6566, най-малко 194 са жертвите.

В началото на март представител на Върховния съд на Иран заяви, че властите са взели решение временно да бъдат освободени 54 000 затворници.

Броят на инфектираните в страната прехвърли 7000, 237 са смъртните случаи, според данни от министерството на здравеопазването, цитирано от ТАСС.

Днес агенция Tasnim съобщи, че в една от техеранските болници е починал зам.-ръководителят по политическите въпроси на Корпуса на стражите на ислямската революция Фарзад Тазари. Сред починалите е и депутатът от местния парламент (Меджлис) Фатима Рахбар.

Олимп, Гърция

Церемонията по запалването и предаването на олимпийския огън ще се проведе без зрители, заради опасността от разпространение на коронавируса, съобщи пресслужбата на Националния олимпийски комитет на Гърция.

В церемонията, планирана за 12 март, ще вземат участие около 100 души. Забрана за присъствие имат и журналистите.

От олимпийския комитет призовават кметовете на градовете, през които ще мине огънят да следват указанията на министерството на здравеопазването в страната.

По-рано беше съобщено, че събитието ще се състои по план, но ще бъдат взети предпазни мерки, сред които отмяната на ВИП гостите и намаляването на акредитациите. Олимпийските игри трябва да се проведат от 24 юли до 9 август в Токио.

Испания

Най-малко 904 са заразените с COVID-19 в страната от началото на разпространението й. Починалите са 25 души, съобщи представител на здравното министерство в страната, цитиран от ТАСС. Най-много са заболелите в Мадрид, за едно денонощие броят на диагностицираните с коронавируса е 436.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови