Проф. Петрова: Няма да живеем завинаги с ваксините, вирусът ще се самоограничи

Не бива да се прави компромис и да се поставят ваксини с изтекъл срок на годност, смята директорът на Института по микробиология към БАН

OFFNews Последна промяна на 05 октомври 2021 в 09:43 1058 2

Снимка Архив

„Опитът на човечеството досега показва, че коронавирусните пандемии са продължавали максимум две години. Тази ни порази даже за малко повече, но повечето учени прогнозират, че през следващото лято вече започва естествено самоограничаване на този вирус в световен мащаб. Така че няма да живеем завинаги с ваксините.“

Това каза по БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН.

„Надявам се, че той ще се превърне в един обикновен сезонен вирус. В Европа всяка зима циркулират около 50 различни коронавируса. Може би и причинителят на COVID-19 ще се присъедини към тях и вече така добре ще го познаваме, че няма да може да ни създава големи проблеми“, коментира Петрова.

В страната има достатъчно ваксини, за да се стига до поставяне на такива с изтекъл срок на годност, поясни специалистът по повод появилите се информации за възможно удължаване на срока на годност на част от партидите.

По думите ѝ това няма да доведе до поява на странични реакции, а по-скоро няма да има ефект от имунизацията. 

„И като всеки лекарствен препарат с изтекъл срок на годност, те трябва да се изхвърлят“, посочи ученият и допълни, че ако се поставя и противогрипна ваксина трябва да има поне 2 седмици интервал между имунизациите.

За българския прототип на ваксина срещу COVID-19

Проф. Чорбанов днес представя прототипа на българската ваксина на световен конгрес по ваксинология. Като научен проект сме стигнали до разработването на прототип, уточни проф. Пенка Петрова.

За ваксина, която да може да се прилага, не можем да говорим на този етап, категорична е тя.

Проф. Петрова опроверга медийни твърдения, че започват опити върху хора. На този етап говорим за научен продукт, подчерта тя. По думите ѝ се е създала „илюзия, че имаме флакон, който вече да се предлага на пазара“ и определи това като „недоразумение, създадено от медиите“.

„Опити с фаза 1, 2 и 3 изобщо не можем да направим в рамките на един научен проект, тъй като това изисква милиарди финансиране.“

Според проф. Петрова е било създадено „свръхочакване в обществото, че ще можем без финансиране да извадим на пазара ваксина“.

Проф. Пенка Петрова определи българската ваксина като „иновативна, интересна идея“.

Първият проект по ваксината - с Институт „Пастьор“, е приключил. Той е бил на стойност 70 хиляди евро. По втория проект - с Фонд „Научни изследвания“, се очакват 250 хиляди лева, но средствата се поделят с партньори – Медицинския университет в София и Химическия факултет на СУ.

„За да направим експериментите с лабораторни животни в статистически достоверен план и за да продължим напред, ще трябва да търсим допълнително финансиране“, поясни Пенка Петрова.

„Нашата държава не се ангажира до момента с финансиране на доразработването за следващите фази. Ние можем просто да вървим към патентоване. Аз бих посъветвала колегите да запазят патентно идеята си, за да може българската държава да печели, ако някоя чужда фирма закупи патента в бъдеще.“

Според проф. Петрова пред българския продукт стоят три въпроса – доколко ваксината е ефективна, доколко е безопасна и колко изгодно е нейното производство в голям мащаб. Трябва голяма фармацевтична фирма да се ангажира с нас, за да проведем изследвания и да отговорим на тези три въпроса, допълни тя.

Нашата ваксина може да бъде готова за следващи коронавирусни инфекции, обобщи проф. Петрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1905

2

тОлуп

05.10 2021 в 10:38

То се видя, че вирусологията е на ниво "пускаме кръв" в световен план... А за безхаберието на нашите са виновни 30 години преход и МИЛИЦИОНЕРИ на власт!!!

Лекарите трябва да взимат най-високите заплати в държавата, а НЕ депутати, министри, шефове на институции, прокурори, съдии, полицаи и т.н.