Днес представят прототипа на българската ваксина срещу COVID-19

Янка Петкова 05 октомври 2021 в 09:13 3006 0

Снимка Pixabay

Днес е официалното представяне на прототипа на българската ваксина срещу COVID-19. Презентацията ще е онлайн, по време на 15 световен конгрес по ваксинология, и ще бъде изнесена от проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология" в Института по микробиология на БАН.

Форумът ще премине под надслов: "Борба със заплахата от COVID-19" и е организиран от списание VaccineVaccine.

Всяка държава, която има своя разработка, може да бъде много по-независима, коментира по-рано ученият и посочи, че екипът му е разработвал два прототипа. Този, който ще бъде представен, е финансиран от института "Пастьор".

През април 2020 г. имунологът посочи, че българският прототип е "абсолютно нестандартен като идея". Използват се вирусни компоненти, които да бъдат в позиции във вируса, без да се променят във времето, тъй като не са подложени на мутагенен натиск, обясни проф. Чорбанов.

По думите му ваксината няма да носи никакъв риск за хората, тъй като не съдържа генетична информация, която може да причини заболяване или инфектиране.

От представянето на прототипа до пускането в употреба обаче трябва да бъде изминат дълъг път. Ако българският продукт бъде одобрен, трябва да се проведат клинични изпитвания, които могат да бъдат осъществени от голяма фармацевтична компания, коментира пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН. Тя уточни, че проф. Чорбанов ще представи инвитро тестове, проведени в лабораторни условия.

„Засега нямаме истинска ваксина, която да може да се тества, особено на различни групи хора, защото с това трябва да се заеме фармацевтична компания“, посочи тя.

По думите на Чорбанов към българския продукт са проявили интерес компании от Франция и Китай, които биха могли да финансират производството му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!