Проф. Петков за здравето на сърцето: Избягвайте червените меса, особено след 50 г.

OFFNews 29 септември 2023 в 12:30 3015 0

проф. Димитър Петков

Снимка УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков"

проф. Димитър Петков, директор на УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков"

Бих посъветвал хората да избягват червените меса, особено след 50-годишна възраст. Препоръчителни са постните храни и рибата. Месото води до увеличаване на холестерола и триглицеридите в кръвта, впоследствие се образуват тробми, които попаднали в сърцето водят до инфаркт.

Това съветва проф. д-р Димитър Петков, директор на УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков" по Нова телевизия. 

Превенцията е изключително важно нещо. Световният ден на сърцето има точно този смисъл - да привлече вриманието върху сърдечното здраве и да се фокусираме върху рисковите фактори – високо кръвно, диабет, наднормено тегло, стрес, обездвижване, употреба на алкохол и тютюпушене. Тези фактори дават тласът на атеросклерозата, а тя води до инфаркт, подчерта водещият кардиолог.

Проф. Петков препоръчва поне 7-8 часа сън на денонощие и 10-12 000 крачки дневно.

По думите му пандемията от коронавирус се е отразила изключително неблагоприятно върху сърдечното здраве.

Проф. Петков, който отстранява сърдечни тумори: Ако ви прескача сърцето, идете на ехографски преглед при кардиолог

През този период оперирахме само спешни пациенти. При COVID-19 се образуват малки тромбчета, които се движат из целия организъм. Могат да застанат в сърцето и да предизвикат микроинфаркт, в мозъка – микроинсулт. Имахме много усложнения с тези тромбози и много пациенти развиха сърдечна недостатъчност, каза лекарят.

Личните правила на професора

"Вечер хапвам нещо по-леко. Чаша червено вино е полезно да се пие, но не бива да се прекалява. Старая да направя поне 6-7000 крачки всеки ден. Следя кръвното си налягане. Препоръчвам на хората, които не са хипертоници, да изследват кръвните си показатели веднъж годишно, на останалите - веднъж на 6 месеца, каза проф. Петков.

Той посочи, че повечето от пациентите, които идват при него са в терминална форма на сърдечна недостатъчност, когато трябва да им се постави изкуствено сърце или да се насочат за трансплантация. "При тези случаи обаче вече са увредени и бъбреците и белия дроб. Въпреки това стараем да им помогнем, каза директорът на болница "Чирков".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика