Проф. Петко Салчев: Иновациите в здравната система са реални, когато донесат полза

Победител в Петия конкурс за иновации и добри практики е доц. Петко Карагьозов, началник на Клиниката по гастроентерология в „Аджибадем Сити клиник Токуда“.

OFFNews 08 ноември 2022 в 14:36 696 0

конференция

Снимка Health PR

Девета годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“

„ Иновациите в здравната система са реални, когато се стабилизират и донесат принадена полза. Тези, които изчезват след 1 година, не са иновации. Това, което е създадено и се внедри, трябва да има стабилност в бъдещето. Надявам се всичко споделено днес да се задържи дълго в практиката, а на колегите пожелавам творчески дух и да търсят новото, защото без иновации няма медицина“.

Това каза проф. д-р Петко Салчев, управител на Националната здравноосигурителна каса, в приветствието си към деветата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“, организирана от в. „Капитал“

Участниците във форума призоваха иновациите в медицината трябва да достигат възможно по-бързо и лесно до българските пациенти, а здравната система да се подготви и подкрепи да разпознава, внедрява и прилага устойчиво иновацитивните методи и лекарства. 

Трябва да ги популяризираме постиженията на медицината ни и да повишаваме качеството на услугите, така че да няма пациенти в неравностойно положение по отношение на достъпа. Ако всеки от нас има непоносимост към недобрите практики, това ще промени негативните тенденции в здравеопазването, които наблюдаваме“ , каза Велина Григорова, председател на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз.

Кои са наградените

„Трябва да правим всичко възможно иновациите да стигат до пациентите“, каза д-р Иван Маджаров, председател на управителния съвет на Българския лекарски съюз, който връчи наградата на победителя в тазгодишния конкурс доц. Петко Карагьозов, началник на Клиниката по гастроентерология в „Аджибадем Сити клиник Токуда“.

На форума доц. Карагьозов представи иновативните миниинвазивни методи, въведени в областта на гастроентерологията за първи път у нас. Те засягат пациентите с рак на жлъчните пътища и панкреаса, при които диагнозата много често се поставя късно. Около 80% от пациентите с рак на жлъчните пътища се диагностицират в стадий, в който е безсмислено да бъдат оперирани. Подобна е ситуацията и при панкреасните тумори. "Това налага да се търсят решения извън стандартната хирургия. С миниинвазивната технология, която е нова и за света, се постига удължаване на живота при подобрено качество, а за някои случаи се очаква да е възможно и пълно излекуване, подчерта специалистът.

Втора награда получи проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница, за иновативната интервенция на вродена сърдечна малформация при бебе с екстремно ниска възраст и тегло.

„С грижите за това бебе колективът на НКБ доказа, че в интервенционалното лечение на вродените сърдечни малформации няма невъзможни неща, надявам се и занапред да е така“, каза проф. Кънева.

Третата награда получи медико-диагностичен център „Медикус Алфа “ въвеждане на иновативни технологии

Наградата за пациентска добра практика е за Фондация за палиативни грижи за деца „Ида“. Бояна Петкова, съпредседател на фондацията, уточни, че при палиативните грижи за деца става дума не само за болни в терминален стадий, но и за деца, които могат да живеят от 5 до 25 г. със заболяването си.

Отличен бе и проектът „Бързи герои 112“ на организацията „Сърце до сърце за България“, чрез който децата се учат да разпознават инсулт. Фокус група са деца 6 до 9 г., миналата учебна година обучихме 1900 деца да разпознават симптомите на инсулта и да реагират правилно и навреме при спешна ситуация, каза Елица Хадживълчева от „Бързи герои 112“ .



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews