Проф. Начев: До 6 ноември пред всяка болница трябва да има пункт за тестване

OFFNews 03 ноември 2020 в 08:41 4180 1

Снимка Архив

До 13 часа на 6 ноември всяка болница трябва да е открила пункт за тестване на пациентите.

Това каза директорът на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев по Нова тв. Той уточни, че всеки, който влиза за преглед, изследване или лечение в здравното заведение ще бъде тестван с бърз антигенен тест, даващ резултат до минути с около 90-96% достоверност. Няма нужда от пулмолог, ако човекът има симптоми, поема по пътя на изолацията, в съответното отделение, ако състоянието му го изисква, обясни кардиологът и уточни, че според него никой не е отказал спешна операция, въпреки ситуацията, в която се намираме.

"Има песимистична и оптимистична прогноза за хода на епидемията. Оптимистичната е да се върнем на нивото, на което бяхме преди три месеца. Песимистичната е да стигнем Чехия, която прави 600 на 100 000 заболели на ден, което е нещо страшно, защото тогава здравната система наистина няма да издържи", каза проф. Начев.

По думите му в здравеопазването хаос няма, но има трудности. 

Съвсем нормално е да се включат частните болници, защото те са част от здравеопазването, коментира още професорът и допълни, че има частни болници, които са се включили още в началото на пандемията в лечението на пациенти с коронавирус.

Той обаче коментира, че здравният министър не може да спре парите на частните лечебни заведения, ако не приемат ковид пациенти, въпреки че би могъл да изиска това от НЗОК, ако има подобна клауза. 

"Ние сме във война - това трябва да се знае от всички и да се вземат всички възможни мерки. 
С първата разпоредба на РЗИ разкрихме 5 легла за ковид, те са изолирани, сега правим организация за разкриване на още легла, според нареждането за осигуряване на 10% от капацитета. Обособяваме цяло отделение – с 14 легла", каза още директорът на кардиологичната болница.

Според него не е нормално пациент да почине, докато е разкарван между 4 болници, затова трябва да се провери защо се е случило. Той не изключи възможността да е имало обективни причини. Проф. Начев съобщи, че в момента РЗИ правят проверки по болниците, включително и в тази, която той ръководи.

"Не може да има болница, която да бъде чиста болница. Това е пълна илюзия", каза в заключение шефът на УМБАЛ "Св. Екатерина".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews