Проф. Кинов: Увеличават се случаите на усложнения след смяна на става

Международна конференция по ревизионно протезиране на тазобедрената става ще се проведе на 5 и 6 април 2024 г. в София

OFFNews 27 февруари 2024 в 12:56 6336 0

Пламен Кинов

Снимка УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

проф. Пламен Кинов

Повишават случаите на усложнения след ендопротезиране на колянна или тазобедрена става, особено инфекции, които могат да бъдат и фатални, лечението им е много трудно и сложно, а успехът не е гарантиран на 100%. За това алармира проф. д-р Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и ръководител на Катедрата по ортопедия и травматология на МУ-София.

Според него, за да се намали честотата на усложненията и да се подобрят резултатите след лечение, е необходимо да се повишава квалификацията на специалистите, а болните да се лекуват в специализирани центрове за такава хирургия с подходяща организация и компетенция.

„Доказано е – центровете с голям обем дейност имат по-малко усложнения“, категоричен е проф. д-р Кинов.

Проблемът е тема на предстоящата Международната конференция по ревизионно протезиране на тазобедрената става, която ще се проведе на 5 и 6 април 2024 г. в София. Събитието ще събере в столицата водещите български и европейски хирурзи, които ще дискутират своя опит в лечението на комплексните случаи на ревизионно протезиране. Организатор на Конференцията е Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, Катедрата по ортопедия и травматология на Медицински университет София и Фондация за ортопедични изследвания и обучение под егидата на БОТА (Българска ортопедична и травматологична асоциация).

Форумът е интерактивен, с акцент на дискусиите и обмяната на опит. Ще бъдат представени най-новите концепции при реконструкция на неуспешната тазобедрена артропластика. Предвидени са и практически занятия - workshop hands-on. Първото от тях ще се проведе още на 5 април преди обед в Клиниката по ортопедия и травматология на ИСУЛ, под ръководството на проф. Д-р Пламен Кинов, който ще проведе курс по миниинвазивно ендопротезиране с директен преден достъп.

„Ревизионното протезиране е най-сложната ортопедична интервенция, честотата му нараства поради големия обем на първично протезиране. Темата е социално значима, тъй като в България лечението на тези пациенти не е оптимално и се извършва в центрове без достатъчно опит и квалификация. А лечението на болните с неуспешна тазобедрена протеза е сложно, скъпо и продължително, обяснява проф. д-р Кинов. Той се надява повече ортопеди, които имат интереси в ендопротезирането, да се включат в конференцията и по този начин да повишат квалификацията си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови