Проф. Ива Христова: Епидемията е под контрол, огнищата са нещо нормално

OFFNews 15 юни 2020 в 08:33 3424 1

Епидемията е под контрол. По-големият брой положителни проби е резултат от много повече направени тестове и от разхлабването на мерките. Това каза по БНТ проф. Ива Христова заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Според нея място за паника няма, броят случаи на COVID-19 у нас не е голям, такова относително нарастване има и в други страни.

Тя подчерта, че възникването на отделни огнища е нормално в този етап от развитие на епидемията.

Проф. Христова поотвърди, че хората без симптоми на новия коронавирус по-малко заразяват. По думите й, за да бъдат адекватни резултатите от PCR теста, е важно как се взема пробата и кога се взема. За да се докаже наличието на вирус, той трябва да е излъчен в секретите. Има случаи, при които вирусът е дълбоко в белите дробове и тогава може да не се открие с теста.

Според проф. Христова филтърът в големите колективи трябва да е строг, да се правят изненадващи проверки на температурата, а не само на входа. В такива общности е добре хората по-често да бъдат изследвани, подчерта тя.

Ваксината не е нещото, което ще ни спаси от коронавируса. По-важно е да бъдат създадени лекарства, които го лекуват, коментира зам.-директорът на НЦЗПБ и напомни да не докосваме лицето си с ръце, защото това е най-лесният начин да се заразим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!