Проф. Балтов: 20% от заразените с COVID-19 постъпват в болница

OFFNews 29 юни 2020 в 08:19 1768 0

Снимка Архив

20% от новорегистрираните случаи постъпват в болница заради нуждата от лекарски грижи. Това заяви по БНТ директорът на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов.

29 са приетите пациенти с COVID-19 в лечебното заведение, в пик са били над 52. Състоянието им е средно тежко, на няколко от пациентите се подава кислород, няма интубирани. Над 200 пък са излекуваните с коронавирус, преминали през "Пирогов".

Според проф. Балтов, ако постъпват 100 души дневно в болниците в страната, това би било много тежко за системата на здравеопазването.

Би трябвало всички болници да лекуват пациенти с COVID-19, частните болници в момента доста са се оттеглили, заяви още той. 

По думите му, ако е имало подценяване сред обществото, това се е случило след 15 юни, когато на всички ни се е искало епидемията да свършва и да е отминала. За съжаление, вирусът все още върлува, коментира проф. Балтов.

Според него цената за лечение на инфекцията е въпрос на преговори, но има напредък пътеката да бъде двойно увеличена - до 1200 лв., тъй като не е достатъчно финансирана, още повече, че лечението на пациенти с COVID-19 продължава между 14 и 21 дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови