Проф. Асена Сербезова: Посрещаме 7 април с надеждата, че най-трудното е зад гърба ни

OFFNews 07 април 2022 в 10:23 914 0

Снимка Архив

"Посрещаме 7 април с надеждата, че най-трудните моменти са останали зад гърба ни. Имаме опита, знанията и възможностите, които в началото ни липсваха. Сигурна съм, че каквото и да ни очаква занапред, вече сме по-подготвени и по-силни", посочва в обръщението си към българските медици министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

Публикуваме пълния текст на празничното изявление, посветено на 7 април - Световен ден на здравето:

Уважаеми български лекари, зъболекари, фармацевти, професионалисти по здравни грижи и работещи в областта на здравеопазването, 

За мен е чест да ви поздравя по повод Световния ден на здравето – 7 април. В България над половин век отбелязваме тази дата и като професионален празник на всички медицински специалисти и работещи в областта на здравеопазването.

През последните 2 години обаче честването му премина под знака на COVID-19 – глобалното предизвикателство, което неизбежно засегна и нашата страна. Празничното настроение отстъпи пред тежестта на изпитанието, пред което бяха поставени всички сфери на социално-икономическия ни живот и най-вече здравната. Независимо от професионалната си област, никой от нас не беше подготвен за това, пред което ни изправи тази нова и непозната реалност.

Въпреки това на фона на множеството неизвестни, погледът на целия свят беше вперен именно в медицинските специалисти. И точно в тази сложна ситуация вие – българските лекари, зъболекари, фармацевти, професионалисти по здравни грижи и всички, работещи в областта на здравеопазването, оправдахте очакванията и отново доказахте, че здравето на нацията ни е вашият най-висш приоритет.

За да го опазят, повечето от вас оставиха на заден план семействата и личните си интереси и застанаха на първа линия в борбата срещу COVID-19, а за съжаление немалка част загубиха живота си. Заради тяхната саможертва и заради усилията, които всички вие полагате ден след ден, спасявайки живота на своите пациенти, обществото ни ви дължи дълбокото си признание. За пореден път осъзнахме колко важна, отговорна и рискована е работата ви и оценихме по нов начин значението на здравето не само за всеки човек, но и за цялото ни общество.

Убедена съм, че благодарение на професионализма, волята и всеотдайността ви днес посрещаме 7 април с надеждата, че най-трудните моменти са останали зад гърба ни. Имаме опита, знанията и възможностите, които в началото ни липсваха. Сигурна съм, че каквото и да ни очаква занапред, вече сме по-подготвени и по-силни.

Дължим го на вашия ежедневен труд през изминалите две години и на неизчерпаемата сила на духа, която сте проявявали винаги, въпреки несъвършенствата на здравната система. Да ги изгладим е наша обща цел. Знам, че проблемите, трупани с години, са много, но можем да ги решим в конструктивен диалог и взаимна подкрепа. В тази връзка започнахме преговори, в края на които се надявам да получите достойното заплащане, което доказахте, че заслужавате и което да ви мотивира да продължите да работите в нашата страна.

Не на последно място искам да ви кажа, че никога не съм спирала да вярвам във вас, в отличната ви професионална подготовка и огромен потенциал. Сигурна съм, че във вашите ръце българското здравеопазване има бъдеще и ще направя всичко възможно, за да го осигурим както на вас, така и на българските граждани.

Бъдете здрави!

Честит празник!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови