Проф. Ангелов: Масовата ваксинация ще започне преди май

OFFNews 03 януари 2021 в 19:08 2461 0

Масовата ваксинация ще започне, когато имаме достатъчно голям арсенал от ваксини. Очаквам до края на януари да имаме конкретно разписан план и да сме минали по ключовите отрасли, които сме разписани във фазите на ваксинация досега. Категорично преди месец май ще можем да започнем. До края на месец януари очакваме да дойде втора ваксина – около 6 – 8 януари ще имаме разрешение.

Това каза пред Нова телевизия здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Утре пристига втората доставка с ваксини – 25 хиляди ваксини, които ще бъдат разпределени до петте РЗИ-та в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Варна.

Учителите попадат във втората фаза на ваксинацията. Когато изчерпим желаещите да се ваксинират от първа фаза, започваме с втората фаза – това са възрастните хора и учителите, заяви проф. Ангелов.

Тази криза изкара много и от здравеопазването и от хората – от добрите направи по-добри, от лошите направи по-лоши, за съжаление, коментира здравният министър.

Той бе категоричен, че намалява броят на неинформираните хора, увеличава се броят на информираните и именно това е причината страхът да намалява.

Ние ще направим така, че цялата информация, която имаме за ваксините, ще изискваме от фирмите производители да дадат информация, за да може да я предоставяме на гражданите. Само така гражданите ще знаят, подчерта Ангелов и съобщи, че се разработва уеб базирано приложение, чрез което българските лекари ще получават цялата достъпна информация за ваксините в целия свят, за да могат да съветват пациентите си и те да правят информиран избор.

Лекарите ще могат да предложат най-добрата ваксина, съобразена с пол, възраст, очаквани реакции, заяви Ангелов.

Той съобщи още, че скоро в дневната статистика за разпространението на COVID-19 ще бъдат въведени и болничните легла, и структурата на заболелите, както и кои са положителните за втори път.

Седмица, след като малките ученици се върнат в клас, ще направим анализ за по-големите, каза още той по повод предстоящо утре връщане на децата от началния курс в училищата, както и отварянето на яслите и детските градини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews