Предложение: децата от 0 до 3 години да имат безплатен достъп до лекарства

OFFNews 24 юни 2022 в 14:25 1353 0

дете

Снимка Pixabay

С грижа от 0 до 3

Децата от нула до три години да имат безплатен достъп до медикаменти, за това настояха участници в регионален застъпнически форум по проект "Цветно утре за нашите деца", организиран от Сдружение "Инициатива за равни възможности", предаде БТА.

Освен от специализирани лекарства, децата от нула до три години се нуждаят от скъпи медикаменти във формата на антибиотици и скъпи добавки, посочи Мая Грозданова, експерт "Застъпничество".

Видно е, че има проблем, свързан със здравето на децата от нула до три годишна възраст, допълни Грозданова. Тя уточни, че застъпническата инициатива на мрежата „С грижа от 0 до 3“ работи с неосигурените майки, но отбеляза, че има деца, които се нуждаят от лекарства и лечение, а остават без лични лекари, без педиатри. Грозданова подчерта необходимостта от това децата да растат в благоприятна среда.

В хода на форума Радослава Кашъмова от "Инициатива за равни възможности" очерта проблемите пред достъпа до лекарствени средства – цената на лекарствата, недостиг на педиатрите, липса на аптеки и регулярен транспорт, който да свързва селата и малките градове с големите.

Когато родителите не могат да си позволят да закупят предписаното от педиатъра, лечението не може да се проведе. Често пъти те изпълняват наполовина рецептата, дават в по-малко количество от лекарствата или не ги купуват, каза Кашъмова. Като последствия от проблемите, тя отбеляза повишената заболеваемост, повишения риск от отделяне на децата от семействата им и по-честите посещения при лекар.

Поемането на здравни вноски за всички деца в България до 18 години е сериозно постижение, но не е достатъчно. Педиатър ще прегледа безплатно, но това не означава, че ще последва нещо, ако няма как да изпълним предписанията, допълни Кашъмова.

Тя добави, че българските родители имат различни мнения за политиката относно лекарствата, като най-господстващо в отговорите е нагласата, че използването на електронни здравна книжка и рецепта е основата за подобряване на достъпа до лекарства.

Нашето предложение е да се измени и допълни Законът за здравното осигуряване, каза адвокатът Даниела Михайлова от „Инициатива за равни възможности", като предложението се състои в предписване и безвъзмездно отпускане на разрешени за употреба лекарства и медицински изделия, диетични храни за специални медицински цели и хранителни добавки, предназначени за домашно лечение на територията на страната, както и на медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ, за деца до три годишна възраст.

Според нея универсалният достъп може да се постигне най-лесно чрез издаването на безплатна електронна рецепта от лекари, като бенефициентите са деца до три годишна възраст.

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на „Тръст за социална алтернатива“, „Отворено общество“ и „Портикус“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови