Последно поколение лазер изпарява увеличената простата и лекува 5 пъти по-бързо

Най-мощният Тулиум апарат очаква първите си пациенти в УМБАЛ Бургас

OFFNews 16 септември 2020 в 13:50 2583 0

Най-мощният Тулиум лазер за лечение на простатата вече е на разположение на пациентите в УМБАЛ Бургас. Той буквално изпарява увеличената простата, нанася много по-малки травми на околните тъкани от всички познати методи до момента, съобщиха от лечебното заведение.

Апаратът е последно поколение и комбинира в себе си решение и на други проблеми – безкръвно разбиване на камъни в отделителната система и отстраняване на тумори от пикочния мехур.

"Тулиум лазерът е много високо достижение на съвременната урология. Той буквално изпарява увеличената простата, нанася много по-малки травми на околните тъкани от всички познати методи до момента. Времето на операцията се съкращава до 5 пъти. Това е отлична новина за възрастните пациенти, за пациенти, на които дългата анестезия е противопоказана. Това са всички болни с придружаващи заболявания, със сърдечно-съдови заболявания, с диабет, пациенти, които приемат лекарства за разреждане на кръвта“, поясни д-р Миринчев от университетската болница.

В урологичното отделение на УМБАЛ Бургас АД отдавна се прилагат безкръвни и миниинвазивни методи за лечение на урологични заболявания. Технологията, с която работи Тулиум лазерът е ненадмината. Той „топи“ камъните, включително и много големите. Те стават на фин прах и се изхвърлят с урината. А ползите за пациентите с простатна хиперплазия (увеличена простата) са огромни - лазерът изпарява простатата, той е безопасен, с минимално проникване в околните тъкани - 0,1- 0,2 мм. При намесата му почти няма кръвозагуба, което го прави най-добрия избор за възрастни с кардиологични проблеми и на антикоагулантна терапия.

Кои са симптомите за увеличена простата

Най-типични симптоми са: често нощно ставане, слаба струя, напрежение и труден старт на уринирането, постоянни позиви за уриниране, усещане за пълен пикочен мехур. При някои пациенти се налага поставяне на уретрален катетър.

Операцията се покрива от НЗОК, но консумативите за лазера – специалното лазерно влакно - се доплащат на болницата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!