Подправките, които понижават кръвното

OFFNews 31 декември 2019 в 11:27 3715 0

Снимка Pixabay

Хипертонията е опасно заболяване, което увеличава риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт. Някои подправки обаче съдържат вещества, които подпомагат регулирането на кръвното налягане. Кои са те пише Health News.

Пресен босилек

Босилекът се съчетава отлично с много продукти. Според изследвания той съдържа съединението евгенол. То блокира молекулите, които свиват кръвоносните съдове. Това тяхно действие помага да се понижи кръвното налягане.

Канела

Екстрактът от канела е доказан при понижаването на кръвното налягане, тъй като действа съдоразширяващо. Добър ефект има комбинацията между кисело мляко и канела - 1 ч. ч. мляко с чаена лъжичка канела.

Кардамон

Тази популярна индийска подправка от семейството на джинджифиловите има множество преимущества за здравето. Едно от тях е понижаването на кръвното налягане и подобряването на антиоксидантния статус.

Ленено семе

Лененото семе често се комбинира с подправки в дресинга на различни ястия. Неотдавна проведено изследване потвърждава, че то е богато на фитонутриенти като линоленовата киселина, фитоестрогените - лигнани и фибрите, които имат благоприятно въздействие върху кръвното налягане.

Чесън

Полезен в много отношения, чесънът помага да се повиши нивото на азотния оксид - съединение, което предизвикват отпускане и разширяване на кръвоносните съдове, което води до снижаване на кръвното налягане.

Джинджифил

Изследвания доказват, че джинджифилът отпуска мускулите около кръвоносните съдове. Това подобрява кръвообращението и регулира кръвното налягане.

Глог

Макар и да не е подправка, глогът е широко известно лекарствено средство при сърдечносъдови заболявания. Освен че понижава кръвното налягане, екстрактът от глог понижава и нивото на холестерол в кръвта, пише изданието Health News.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови