По-дългият интервал между двете дози на Pfizer провокира по-силен имунен отговор срещу Делта варианта

OFFNews 23 юли 2021 в 10:05 11070 0

По-дългият интервал между първата и втората доза на ваксината Pfizer-BioNTech предизвиква по-добър имунен отговор, показва британско изследване, цитирано от Би Би Си. 

Експертите твърдят, че констатациите подкрепят решението на Обединеното кралство за удължаване на интервалите на ваксинация от първоначалната препоръка от три седмици.

Оказва се, че осемседмичната разлика е най-добрият срок за изграждане на имунитет срещу Делта варианта.

Тъй като програмата за ваксинация беше въведена през 2020 г. желаещите над 18 години, получили първа доза, бяха насърчени да се реваксинират след 8 седмици.

Финансираното от правителството изследване се публикува в документ, който все още не е рецензиран.

За проучването изследователите сравняват имунния отговор на 503 служители на Националната служба по здравеопазване, които са получили двете си дози през различни интервали в края на 2020 г. и началото на 2021 г., когато Алфа вариантът (британският вариант), идентифициран за първи път в Кент, започна бързо да се разпространява.

Нивата на антителата в кръвта им са измерени месец след втората доза ваксина.

Какво показват резултатите

Както кратките, така и дългите интервали на дозиране на ваксината на Pfizer генерират силен имунен отговор. Като цяло триседмичният интервал за реваксинация генерира по-малко от неутрализиращите антитела, които могат да се свържат вируса и да предотвратят заразяването на клетките, за разлика от 10-седмичния интервал.

Докато нивата на антителата се понижават след първата доза, нивата на Т-клетките - различен тип имунни клетки - остават високи.

По-дългият интервал генерира по-голям дял от специфичен тип помощни Т-клетки, които според изследователите поддържат имунната памет.

Проф. Сузана Дуанчи, главен изследовател в проучването на Оксфордския университет, заяви, че две дози са по-ефективни от една, но времето на втората трябва да бъде по-гъвкаво.

Според нея интервал от осем седмици между двете дози е най-добрият вариант, тъй като имунният отговор е по-силен срещу Делта варианта.

„За съжаление, няма основания да се смята, че този вирус скоро ще изчезне. Ваксинацията остава най-добрата защита, която можете да получите", допълни тя. 

Д-р Ребека Пейн, един от авторите на изследването, от университета в Нюкасъл, заяви: „Нашето проучване предоставя солидни доказателства, че и двата режима на дозиране генерират стабилни имунни реакции срещу Sars-CoV-2 след две дози."

Учените обаче посочиха, че са необходими допълнителни изследвания, за да бъде установено клиничното значение на направените до момента изводи.

Данните от изследването показват, че ваксината Pfizer-Biontech е ефективна срещу средно тежко и тежко боледуване, прием в болница и смърт, дори след една доза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови