Пфайзер ще достави на ЕС допълнителни 50 млн. дози ваксина до юни

OFFNews Последна промяна на 14 април 2021 в 15:10 419 0

"Пфайзер" ще достави на ЕС допълнителни 50 милиона дози ваксина срещу COVID-19 до края на юни, съобщи днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде БТА.

Тя добави, че днес започват преговорите с този производител за доставка на 1,8 млрд. дози ваксина през 2022-2023 година. По нейните думи се очаква преговорите да завършат бързо.

Фон дер Лайен добави, че производителят ще достави в ЕС до юли общо 250 млн. дози, като допълнителните 50 млн. ще бъдат разпределени между държавите според броя на населението. Досега държавите от ЕС са получили общо 126 милиона дози ваксина от всички одобрени производители.

Имунизираните в ЕС вече са 100 милиона, като една четвърт от тях са получили по две дози ваксина, отбеляза председателят на ЕК.

По думите на Урсула фон дер Лайен вчерашното решение на "Джонсън и Джонсън" временно да преустанови доставките на ваксина заради случаи на тромбози показва колко уязвима цел си е поставил в ЕС имунизираните до края на лятото да бъдат 70 на сто от пълнолетното европейско население.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови