Пациенти с ревматични заболявания на протест със Стол на болката

OFFNews 14 октомври 2015 в 19:32 2799 0

Пациенти с ревматични заболявания започнаха информационно-протестна кампания против промяната на критериите на Здравната каса за биологична терапия, което ще остави без лечение близо 4000 души.

Според новите изисквания за да имат достъп до тези медикаменти, пациентите трябва да са диспансеризирани, което обаче няма как да се случи, понеже заболяванията не фигурират в Наредба 39 за диспансеризацията.

Организацията на пациенти с ревматологични заболявания обяви, че ще поиска среща със здравния министър Петър Москов, ако НЗОК не промени правилата.

От организацията поставиха в градинката „Кристал“ Стол на болката – стол със забити в него пирони, който символизира постоянната болка, в която живеят хората с ревматични заболявания.

В България няма точна статистика за хората с ревматични заболявания, но се предполага, че те са около 120 000.

„Ние сме хора в активна възраст. Болестта ни влошава качеството ни на живот и често стигаме до тежка инвалидизация. Най-големият пик и влошаван на заболването ни е във възраст между 30 и 45 години. Ревматичните заболявания са болест на тялото, но духът ни също страда ужасно. Много от нас нямат възможност да водят нормален живот, а за тези, които имат, скоро ще настъпят тежки дни“, обявиха пациентите. 

Половината от хората с ревматоиден артрит се инвалидизират. Тези хора отпадат от пазара на труда и стават тежест на социалните фондове, допълниха от организацията.

Организаторите на инициативата обясниха, че Столът на болката ще бъде поставен и пред сградите на Министерския съвет и Народното събрание.

На 15 октомври пациенти с ревматични заболявания ще се срещнат с представители на НЗОК, за да обсъдят новите критерии за биологична терапия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови