Предизвикаха Надзора на НЗОК да усети какво е да живееш с ревматично заболяване

OFFNews 13 октомври 2015 в 15:33 2435 1

Пациенти предизвикаха членовете на Надзорния съвет на Здравната каса да почувстват какво е да живееш с ревматично заболяване. 

По повод Световния ден за борба с артрита Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА) и Българското сдружение на болните от болест на Бехтерев (БСБББ) подариха специално изработени ревматоидни ръкавици, с които здрав човек може да почувства колко трудни са ежедневните дейности на хората с ревматични заболявания.

Пациентите почерпиха членовете на Надзора на Касата с кафе и бонбони, като те трябваше да ги опитат с поставена ревматоидна ръкавица. От Надзора не успяха да повдигнат чашата, нито да опитат от бонбоните.

От 1 август влязоха в сила новите изисквания на Касата за лечение с биологични лекарства, с които се лекуват най-тежките случаи на ревматични заболявания. Според новите изисквания за да имат достъп до тези медикаменти, пациентите трябва да са диспансеризирани, което обаче няма как да се случи, понеже заболяването не фигурира в Наредба 39 за диспансеризацията.

Заради новите изисквания, без лечение ще останат около 4000 души от общо около 120 000 души с ревматични заболявания в България. 

Надяваме се, че те вече знаят какво е да живееш с ревматично заболяване. Дано нашият символичен подарък да смекчи административните и нечовешки решения на Касата. Дано представилите на Надзорния съвет разберат, че зад бройката 120 000 стоят човешки същества, които всеки ден са подложени на невъзможност да извършат ежедневни дейности и страдание, посочиха организаторите на инициативата.

Пациентите отново са получили уверението на НЗОК, че няма да останат без медикаменти.

От Касата допълниха, че в новите критерии има неща, които трябва да се дообмислят. Докато това се случи обаче регионалните каси връщат, отлагат и отказват лечение на десетки пациенти.

Пациентите с ревматоидни заболявания помолиха и за гратисен период за въвеждането на новите изисквания, докато не бъдат уточнени всички подробности, което обаче беше отхвърлено. 

Пациенти, лекари и представители на НЗОК отново ще се срещнат на 15 октомври, за да обсъдят как да се променят новите критерии за лечението на заболяванията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови