Първи случай на Западнонилска треска в Пазарджишко

През последните 10 години у нас са регистрирани само 33 случая на болестта, от които едва 14 са били потвърдени

OFFNews 15 септември 2020 в 15:19 2263 0

Първи случай на Западнонилска треска е регистриран в Пазарджишка област. Заболяването е потвърдено при 73-годишен мъж, който се е лекувал в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик, съобщиха от лечебното заведение.

Пациентът е бил с придружаващи заболявания (мозъчно-съдова болест, атрофия на мозъка), симптомите на които наподобяват тези на Западнонилската треска. Мъжът е бил с висока температура, дезориентиран за време и място. Преди приемането в болница е бил неконтактен.

“Предвид сезона го изследвахме и за Западнонилска треска и диагнозата се потвърди“, обясни началникът на Инфекциозно отделение д-р Мария Пишмишева. Тя предупреждава, че през летния сезон не бива да забравяме и други, типични за топлото време заболявания.

Западнонилската треска е предавано с комари остро инфекциозно заболяване. Основен резервоар и източник на инфекцията са птиците – 80% от тях прекарват инфекцията безсимптомно. Причинителят на заболяването е малък вирус, а преносител – комари от различни видове.

Предаване на инфекцията от човек на човек не е документирано, приема се, че концентрацията на вируса у бозайниците, включително у човек, не достига достатъчно високи нива и те не могат да заразяват.

Първият случай в Европа е от 1958 г. в Албания. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести в България от 2010 до 2019 г. са регистрирани 33 случая, от които 14 потвърдени, а 19 – вероятни.

Заболяването най-често протича като трескаво състояние с повишена температура, отпадналост, болки в мускули и стави и преминава без да бъде диагностицирано. В 1-10% от случаите се развиват неврологични симптоми - възпаление на мозъка – енцефалит, възпаление на мозъчните обвивки или и на двете.

Болестта се среща през летните месеци и това е свързано с активността на преносителите – комари.

До 2019 г. в Пазарджик са диагностицирани 4-ма болни със Западнонилска треска, протекла като енцефалит.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    Няма коментари към тази новина !

     
    X

    За и против Гей парада