Първи случай на новия хепатит у нас. Детето се чувства добре

OFFNews 23 май 2022 в 10:06 2666 1

проф. Ива Христова

Снимка Архив/БТА

проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести

"От изследваните 4 съмнителни проби на новия хепатит има една, която е много вероятно да се окаже, че е именно на това заболяване. Има дете, което отговаря на описанието на симптомите, то се чувства добре и предполагам вече е изписано".

Това заяви директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

4-годишно дете с неизяснен хепатит е лекувано в столичната инфекциозна болница

В коментар по съмнителната проба проф. Христова съобщи, че изследването не е показало връзка с аденовирус, вирусът на Епщайн-Бар или цитомегаловируси.

Става дума за дете на 4 години и 8 месеца, което е било прието в болница в Дупница и впоследствие - преместено в Инфекциозна болница в София.

Детето е имало респираторни проблеми, изследванията са показали увеличена трансаминаза - проблем с черния дроб. Лекарите са преценили, че отговаря на критериите, а колегите им от Инфекциозна болница са потвърдили. В момента детето е много добре, възможно е вече да е изписано, каза директорът на НЦЗПБ.

Д-р Здравков: Имаме няколко съмнителни проби за остър хепатит, но в света случаите отшумяват

Проф. Христова каза още, че всяка години има хепатити с неясен произход, въпросът е дали има увеличение на тези случаи в последните месеци. Тя обаче заяви, че не е сигурно дали случаите, за които се съобщава по света не са резултат от увеличеното търсене.

Доц. Нина Янчева: И в предишни години е имало случаи на неуточнен хепатит

Относно маймунската шарка тя бе категорична, че няма засечени случаи на маймунска шарка у нас, но е много вероятно да се появят.

"Изследва се кръвта и се прави Real time PCR. Това е заболяване, което го е имало в Западна и Централна Африка и спорадично са пренасяни в Европа. Новото е, че има нещо като епидемичен взрив", разясни медикът.

По думите ѝ над 80 случая има по света, както и 50 съмнителни.

"Нямаме директни полети от Африка, така че опасността не може да дойде директно. Шарката започва с висока температура, болки в ставите и гърба и пъпки с мехурче с бистра течност, която се превръща в гной. След като остават ранички", обясни тя. И допълни, че чрез телесна течност или бельо може да се предаде маймунска шарка.

Относно Омикрон проф. Христова обясни, че петият подвариант дава 12-13% увеличение на случаите.

"Той може да даде не толкова стръмно намаляване на случаите", смята тя. И допълни, че вероятно през есента ще има повишение на случаите, но само ако има нов подвариант.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови