Д-р Здравков: Имаме няколко съмнителни проби за остър хепатит, но в света случаите отшумяват

OFFNews 20 май 2022 в 09:12 1469 0

д-р Благомир Здравков

Снимка Министерство на здравеопазването

д-р Благомир Здравков, директор на Университетска специализирана детска болница „Проф. Иван Митев“ – София

В България също има съмнителни проби от неуточнен хепатит, които предстои да бъдат обявени. В световен мащаб случаите са около 500, но пикът вече намалява и затова не трябва да се създава паника. Това каза по БНТ д-р Благомир Здравков, директор на педиатричната болница "проф. Иван Митев".

"Беше разпоредено да докладваме случаите, които отговарят на критериите за такъв тип хепатит, от началото на тази година сме ги докладвали и вероятно здравните власти ще дадат обобщена статистика в скоро време. Има неуточнени случаи", каза д-р Здравков и допълни, че неуточнен хепатит е регистриран в 22 държави, повечето в Европа.

Различните системи за докладване в държавите правят по-трудна задачата да се направи обща картина, обясни специалистът.

"Все още не са ясни причините, но като всеки нововъзникнал проблем в здравеопазването, и по-специално по отношение на диагностиката, вече има работни хипотези. Още в края на миналата година колегите от САЩ са докладвали за всеки случай. Най-голям брой са докладвани във Великобритания. Положителното според последните им доклади е, че пикът на този хепатит вече е преминал и се очаква да спада все повече", обясни д-р Здравков.

Една от хипотезите за появата на този хепатит е, че част от пациентите са били с положителни проби на аденовирусна инфекция и и в последствие се е наслагал повече от един патогенен причинител. Друга работна хипотеза, зад която много екипи са се обединили е, че има предпоставка този вид хепатит да се е развил покрай щама Омикрон на коронавируса, посочи той.

По думите на д-р Здравков вирусът засяга най-вече децата заради недоразвитата им имунна система, както и заради общия спад на имунната система на хората след локдауните.

"Детската имунна система е много по-различна от тази на възрастните. Т. е. предпоставката е самата физиология на детския организъм. Освен това - говореше се, че във времето на локдауните прекаленото предпазване и после рязката отмяна на мерките дават по-изострена реакция на организма"

Ваксинацията срещу ковид категорично се отхвърля като причина за хепатита, подчерта д-р Благомир Здравков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови