Доц. Нина Янчева: И в предишни години е имало случаи на неуточнен хепатит

Особеното при новия вид е, че може да причини чернодробна недостатъчност при децата, казва ръководителят на Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина в МУ София

Янка Петкова 11 май 2022 в 13:15 1948 0

След съобщенията за поява на вирусен хепатит, чийто причинител е неизвестен и поразява малки деца, здравните власти у нас разпоредиха личните лекари и болниците да наблюдават за съмнителни случаи и да изпращат проби за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести. Преди дни в Бургас беше съобщено за подобен случай, който не потвърди опасенията за наличието на този вирус у нас. Наблюдението продължава, а специалистът по инфекциозни болести от СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров" доц. д-р Нина Янчева обясни за OFFNews кои случаи са "съмнителни" и какво различава видовете хепатит един от друг.

Доц. Янчева, след съобщението за установен неизвестен до момента хепатит във Великобритания, здравното министерство разпореди наблюдение на съмнителните случаи. Как разбирате, че един случай съмнителен?

Вирусните хепатити са група заболявания, които протичат със сходни симптоми. Симптомите са известни – гадене, повръщане, може да наподобяват грипна симптоматика, но най-важното е, тъй като има засягане на черния дроб, че се появява т. нар. иктер – жълтеница. Пожълтяват склерите на очите, кожата, изпражненията изсветляват, урината потъмнява и от лабораторните изследвания се вижда значително повишаване на чернодробните ензими, които показват чернодробната функция.

Винаги, когато има такива пациенти, имаме съмнения за вирусен хепатит, затова пускаме конкретни изследвания, които да потвърдят, кой точно вирус е. Вирусните хепатити познати до момента са А, В, С, D и Е. Когато всички тези вирусни хепатити са изключени, имаме "съмнителен" случай. Трябва да се знае, че и преди сме имали вирусни хепатити с неуточнен причинител, които също са били установени във Великобритания, но конкретно за този хепатит, който сега е описан във Великобритания и някои други страни е, че някои деца стигат до остра чернодробна недостатъчност и необходимост от чернодробна трансплантация.

Това ли е най-специфичното при новия хепатит, при познатите видове може ли да се стигне до такова състояние?

Може, най-често при острия хепатит В и то при млади хора, но там основно го наблюдаваме при пациенти, които не са ваксинирани, защото ваксината срещу хепатит В е в редовния имунизационен календар. На практика този хепатит не се наблюдава при малки деца, защото те са редовно имунизирани.

Коя проба е "съмнителна" – тази, която не е изявила нито един от познатите хепатити?

Да. Това са проби, при които пациентът има данни за вирусен хепатит, т. е. повишени са чернодробните ензими, с трицифрени стойности, изследван е за другите вирусни хепатити от А до Е и всички маркери са били негативни. Тогава вече пробата е съмнителни.

Какво означава повишени чернодробни ензими?

Това са т. нар. аспартат аминотрансфераза и аланин аминотрансфераза, които се обозначават с абревиатурите АСАТ и АЛАТ. Нормалните им стойности при повечето лаборатории са до 45 единици. При вирусните хепатити познати до момента, тези стойности се увеличават до трицифрени, в повечето случаи са над 500 единици. При такива стойности трябва да се търси причинител от групата на вирусните хепатити. Това са изследвания на кръвта.

Каква е заболеваемостта от хепатит в момента при вас? Има ли увеличаване? Един от "ефектите" на пандемията беше, че са намалели случаите на хепатит, причинен от мръсни ръце.

Наблюдаваме значително намаляване на броя на хоспитализираните. Хепатит А има това определение „болест на мръсните ръце“, защото заразяването с този вирус става чрез замърсени ръце, хранителни продукти, повърхности, когато се пипнат и не се измият ръцете. Хепатит А има периоди на пикове, които са през 3-4 г. През тази година не сме наблюдавали такъв пик.

Хепатит Б е ваксинопредотвратимо заболяване, както казах ваксината е в редовния имунизационен календар. Родените след 1992 г. имат задължително тази ваксина, преди този период не всички са ваксинирани. Ние като медицински персонал гледаме да сме ваксинирани, защото това е заболяване, което може да се предаде по кръвен път, с различни манипулации, убождания. Възможно е този хепатит да се предаде и по сексуален път.

Хепатит С е другият вирусен хепатит, който се среща основно при употребяващите интравенозни наркотици, защото се разпространява чрез общи игли, спринцовки, но е възможно заразяване и при различни манипулации, ако има недобре дезинфекцирани инструменти. Случаите на предаване при кръвопреливане са изключително редки, тъй като кръвта, която се прелива, се тества за хепатит и за ХИВ.

Хепатит Е също е възможно е да се предаде със замърсени ръце, храни и с недобре термично обработени месни продукти. Той е сравнително рядък, има единични случаи в България, при възрастни пациенти. По-рисков контингент са бременните жени, при тях са описани по-тежки случаи, някои с летален изход.

Хепатит D се предава чрез кръв, кръвни продукти и по сексуален път. Това са познатите вирусни хепатити.

Отговаря ли на истината твърдението, че в нашата страна по принцип има повишена заболеваемост от хепатит, конкретно хепатитът на "мръсните ръце"?

Не бих казала. Хепатит А е с най-много заболели в развиващите се страни, където хигиената и социално-битовите условия са лоши. Най-много са случаите в Африка и Азия. Не бих казала, че в България имаме толкова много заболели от този хепатит. Подчертавам, че това е заболяване, което през няколко години има пик, има цикличност в протичането му под формата на епидемия.

Доц. д-р Нина Стоянова Янчева–Петрова, дм завършва медицина в Медицински университет София с отличие. След дипломирането си работи като лекар-изследовател в Института по експериментална морфология и антропология на БАН. След спечелване на конкурс за асистент е назначена в Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина на МУ-София, където последователно става старши и главен асистент. През 2003 г. придобива специалност" Медицинска паразитология", а през 2009 г. придобива втора специалност "Инфекциозни болести". През 2015 г., д-р Янчева защитава успешно дисертационен труд на тема „Усложнения на антиретровирусната терапия при ХИВ позитивни пациенти”. През 2020 г. се хабилитира като доцент по инфекциозни болести към същата Катедра. От края 2020 г. е ръководител на Катедра по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина. От 2008 г. д-р Янчева е лекар в Отделението за придобита имунна недостатъчност на СБАЛИПБ “Проф.Ив.Киров“, от 2017 г. го оглавява. Научната дейност на Доц. д-р Нина Янчева-Петрова включва над 85 публикации в български и чуждестранни списания, участие в съставянето на 7 учебника и над 100 участия в национални и международни конгреси и конференции. Има проведени обучения в областта на ХИВ/СПИН във Франция, Беларус, Хърватска, Германия, Италия и др. През 2019 г. доц. д-р Нина Стоянова Янчева-Петрова, дм е отличена от Националната Пациентска организация с наградата „Лекар с грижа в лечението на пациенти с ХИВ“ на Националните награди MEDICAL AWARDS.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови