Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Оздравителен план в 'Пирогов' от април: съкращават легла и обединяват клиники

OFFNews 20 март 2018 в 17:27 2645 0

Оздравителен план ще започне да действа в болница "Пирогов" от април и ще продължи да действа в следващите три години. 

Оздравителният план не предвижда съкращение на медицински персонал и специалисти по здравни грижи, а мерките ще имат за цел работата на болницата да се оптимизира, съобщиха от здравното министерство.

Персоналът на болницата ще бъде разпределен по структури така, че да отговаря на изискванията на медицинските стандарти.

Предвижда се лабораторните звена да бъдат обединени в общ лабораторен блок. Четирите хирургични клиники в "Пирогов" ще се обединят в една обща клиника по хирургия с три отделения, а четирите урологични отделения ще се обединят в обща клиника по урология с три отделения. Предвижда се обособяване на клиника по неврохирургия с 5 отделения, като до този момент функционират 7 неврохирургични отделения. В оздравителния план са предвидени две клиники по ортопедия при налични четири такива в момента.

Предстои да се доизгради и пусне в действие център за спешни съдови състояния със скенер и два ангиографа. 

Болницата разполага с необходимия брой лекари в спешните приемни кабинети и отделения, с което ще се гарантира непрекъснатото и своевременно обслужване на пациенти при спешни състояния. Специализантите в болницата също ще участват в работните графици под наблюдението на лекари със специалност. Част от лекарите ще работят в реновирания медицински център на болницата, обясниха от МЗ.

Като част от оздравителния план е изготвен график за разплащане на просрочените задължения, които към януари 2018 г. са над 14 млн. лева. 

От ведомството обявиха, че ще наблюдават изпълнението на плана на месечна и тримесечна база. 

Миналата седмица прокуратурата обяви, че ще разследва „Пирогов” и още 6 болници в страната за безстопанственост и престъпна дейност от 2010 г. насам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови