Ексклузивно Шест месеца на първата линия на фронта. Иван Калчев-Глиги в студиото на OFFNews

Откриха протеин с ключова роля за стареенето на кожата

OFFNews 12 юни 2023 в 10:00 1039 0

ръце

Снимка Pixabay

Данните от проучването са публикувани в изданието "Нейчър ейджинг"

Учени откриха, че протеин има централна роля при стареенето на кожата, съобщи електронното издание Юрикалърт.

Това е възпалителният цитокин IL-17, сочи изследване на експерти от намиращите се в Барселона Институт за изследвания в областта на биомедицината и Национален център за геномен анализ.

"Стареенето е свързано с леко, но постоянно възпаление, а в кожата то се характеризира със значително увеличаване на IL-17, което води до влошаване на състоянието ѝ", обяснява д-р Палома Сола от научния екип.

С напредване на възрастта в кожата настъпват редица структурни и функционални промени, след които са намалена способност за регенерация, отслабена е функцията ѝ да действа като бариера и други.

Резултатите ни показват, че протеинът IL-17 участва в процеси, свързани със стареенето. Наблюдаваме, че блокирането му забавя появата на различни недостатъци, характерни за кожата в по-напреднала възраст. Това откритие дава нови възможности за терапия при някои от симптомите или за улесняване на възстановяването ѝ след операция, например, обяснява д-р Аснар Бенита от изследователския екип.

Предишни проучвания показаха, че този протеин е свързан с автоимунни кожни заболявания, сред които и псориазис, както и че съществуват лечения, които блокират IL-17.

Този протеин е от съществено значение за жизненоважни функции на организма, като например защитата срещу микроби и заздравяването на рани, така че постоянното му блокиране не е възможно. Наблюдавахме, че от временното му потискане има ползи, които биха могли да представляват интерес на терапевтично ниво, каза д-р Гиомар Соланас от Института за изследвания в областта на биомедицината в Барселона.

Бъдещата работа на изследователите ще е насочена към изясняване на процесите на стареене, които са свързани с възпалителните състояния на кожата и връзката им с IL-17.

Данните от проучването са публикувани в изданието "Нейчър ейджинг".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови