Ортопеди от УМБАЛ Бургас - единствените българи с научни доклади на световен форум

OFFNews Последна промяна на 12 декември 2019 в 16:39 4181 0

Снимка УМБАЛ Бургас

Ортопеди от УМБАЛ Бургас бяха единствените български специалисти с участие в научната програма на 40-я Световен конгрес по ортопедия, съобщават от лечебното заведение.

Конгресът се организира от Международната асоциация по ортопедия и травматология и се проведе миналия уикенд в гр. Мускат в Обединените арабски емирства. И двата доклада на Отделението по ортопедия и травматология бяха допуснати до финалната програма. Те бяха оценявани от научно жури в състав от 150 души - най-авторитетните представители на световната ортопедична общност, а за допускането съществуват строги критерии за научна стойност и принос.

Специалистите от болницата представиха иновативен метод за реконструктивна хирургия при травми на рамо. Използва се техника, която съхранява костта на пациента и не се сменя ставата. Методът се сравнява с други подходи при този тип операции и показва бързото възстановяване на пациента, раздвижването и използването на ръката. Всички случаи, описани в доклада, са от практиката на отделението, казва началникът му д-р Стоян Христов.

Презентиран беше и електронен постер, който представя лечение при фрактури на бедрена кост и коляно при възрастни пациенти с остеопороза. И този подход показва бързо раздвижване и възстановяване на пациентите. "По темата съществуват много малко разработки и тя представлява голям интерес и предизвикателство за колегите. Много е актуална и на фона на все по-застаряващото население в световен мащаб, което ще има нужда от такава помощ", добави д-р Христов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови