Онкологията в Русе вече разполага с модерна апаратура

OFFNews 05 февруари 2024 в 14:43 669 0

ядрено-магнитен резонанс

Снимка Getty Images

ЯМР

Комплексният онкологичен център (КОЦ) в Русе закупи ядрено-магнитен резонанс, мамограф и ехограф за 2 800 000 лева. С част от средствата са ремонтирани и помещенията за новата медицинска апаратура, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Камен Кожухаров.

По думите му новият мамограф извършва 3D-томосинтеза и контрастно усилване, което изследване досега не е било възможно да се направи в Русе.

Д-р Десислава Генова - началник на отделението по образна диагностика в КОЦ-Русе, каза за БТА, че всички функции, които имат апаратите, са с цел да се извърши по-добра профилактика на населението за ракови образувания.

"Ядрено-магнитният резонанс ще допълни останалата диагностика, която извършваме. Отделно, той е с по-широк отвор от останалите апарати в града, което е полезно за пациентите с клаустрофобия, тъй като те ще се чувстват по-комфортно при изследването", каза д-р Генова.

Тя коментира, че се наблюдава тенденция към увеличаване броя на болните с ракови образувания.

"А още по-страшното и социалнозначимо е, че откриваме ракови образувания при все по-млади хора. За щастие, диагностицирани навреме, те могат да се лекуват успешно, да бъдат дълго време в ремисия", каза д-р Генова.

Тя посочи, че при жените гърдата най-често е органът, който е засегнат, а при мъжете - простата, дебелото черво, а също и белият дроб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!