Областните болници не могат да увеличат драстично заплатите

OFFNews 19 февруари 2024 в 15:43 2272 0

болница

Снимка УМБАЛ Бургас

Университетската болница в Бургас

"Разчетите ни дават възможност да достигнем праговете по стария Колективен трудов договор. Новият предвижда драстично увеличение, което е невъзможно да предложим, ако не сме приоритетна болница."

Това сподели в интервю пред БНР д-р Бойко Миразчийски, управител на УМБАЛ Бургас и член на УС на Националното сдружение на многопрофилните областни болници.

Той коментира предвидените санкции за лечебните заведения от юни, ако не бъдат осигурени минималните договорени заплати за медицинския персонал.

"Това са преговори между работодателите и синдикатите. Има искания за драстично увеличение на заплатите повече от предното КТД", каза д-р Миразчийски.

"При запазване на стойностите на сегашния колективен трудов договор и ако всички областни болници влизат в критериите за приоритетни, нивата ще бъдат достигнати. Ако обаче се приемат по-високи стойности на основните работни заплати, почти всички областни болници ще бъдат санкционирани", предупреди д-р Миразчийски.

Лекарят сподели, че към момента само 4 от 28 болници в Националното сдружение са постигнали това ниво. "Има готовност да го постигнат, но зависи клиничните пътеки как ще се увеличат. Всичко трябва да се види след подписване на анекса, какви изисквания ще има", допълни директорът на УМБАЛ - Бургас.

Според него увеличаването на клиничните пътеки е средно с 20%, но болниците работят с различни клинични пътеки и различни специалности. И увеличението на клиничните пътеки, реално, не е 20%. За УМБАЛ - Бургас ще е 11% средно, за някои ще е 8,5, а за други достига до 14. А това ще даде възможност за увеличаване на заплатите. 

Д-р Миразчийски сподели, че областните болници няма да загубят от еднодневни хоспитализации.

"Голяма част от нашата работа е спешна, ние сме едни малки "пироговчета" по региони - 75-80% са спешните случаи. А еднодневните клинични процедури, говорим основно за диагностични клинични пътеки, не са спешни", обясни д-р Миразчийски. Той се надява новата методика за приоритетните болници да засегне всички областни лечебно заведения.

"Почти цялата спешност е при нас. Ние имаме дейности, които са ни вменени чрез Закона за лечебните дейности, и другите болници не са длъжни и не ги изпълняват. Само по тази линия трябва да влезем в критериите на приоритетните болници", аргументира се директорът на УМБАЛ - Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!