НПО ремонтира педиатричното отделение на великотърновска болница

OFFNews 06 октомври 2023 в 11:08 531 0

ремонтирано отделение

Снимка Фондация "За доброто"

ремонтирано отделение

Приключи първият етап от ремонта и реконструкцията на отделението по педиатрия в областната болница във Велико Търново. Дейностите се извършват по проекта „Светулка“ на Фондация „За доброто” в партньорство с Ротари клуб – Велико Търново и фондация „Америка за България”.

Вече са напълно преобразени секторите за кърмачета и малки деца, където се лекуват малките пациенти от цялата Великотърновска област.

Болничните стаи, интензивният сектор и двете манипулационни се превърнаха в светло и уютно място, което успокоява децата и родителите. Отделението получи нова чакалня със санитарен възел, пълна е промяната на изолатора и приемния кабинет. А най-хубавото в новия облик на педиатрията е големият детски кът за игра и социализация.

„Болница, която не прилича на болница“ е идеята, която фондация „За Доброто“ сбъдва за децата. Казват, че у дома и стените помагат. Ако децата пациенти се чувстват като у дома, процесът на лечение е по-ефективен и оздравяването е по-бързо.

Фондацията започна преди 3 години проекта „Светулка“ за лечебна среда за децата пациенти като антитеза на системно олющените, мизерни и плашещи детски болнични отделения. Казахме „повече така не може“ и оттогава показваме как трябва и как може да се лекуват българските деца, казва Поли Троянова от „За Доброто“. Дружелюбната нова атмосфера помага и на лекарите и медиците в свръхнапрегнатата им работа.

"Щастливи сме, че сме партньори на фондация „За доброто” в осъществяването на този благороден проект и че се включихме не само със средства, но и с много личен труд в неговото осъществяване, заяви президентът на Ротари клуб" – Велико Търново Николай Тончев, който припомни, че ремонтът на Детското отделение е приет за кауза на клуба за неговата 85-годишнина, която се отбелязва тази година.

В различните дейности по осъществяването на проекта се включиха и много доброволци от други организации във Велико Търново и страната, което доказа обединяващата сила на гражданската общност, впрегната в благородни инициативи като тази.

Проектът бе разделен на две фази, за да не прекъсва приемът на пациенти в болницата.

До момента в помещенията са подновени електрическата и парните инсталации, монтирана е сплит климатична система, направена е шпакловка и боядисване, поставена е антибактериална настилка и нови лампи. Промяната е от пода до тавана.

Закупено е изцяло ново медицинско обзавеждане - легла, бебешки кошари, столове за трансфузия, медицински кушетки, шкафове за съхранение на служебни консумативи и за лични вещи на пациентите и родителите им. Последният щрих са рисунките по стените във всички помещения. Проектът е на варненската архитектка Магдалена Славова.

Започва вторият етап от преобразяването – на сектора за пораснали деца и юноши. Той трябва да приключи в рамките на 2 месеца и Велико Търново ще има свое ново детско отделение „Светулка“. Всички партньори по проекта призовават за съпричастност цялата общност във Велико Търново и страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!