Ново поколение лекарства се включва в борбата със затлъстяването

OFFNews 04 декември 2023 в 14:06 2268 0

затлъстяване

Снимка Pixabay

Борба със затлъстяването

Ново поколение лекарства срещу затлъстяване - Вегови, Маунджаро, Оземпик, предизвикват вълнение във фармацевтичния сектор и подхранват надеждите на милиони пациенти по света. Те лекуват диабет, помагат за отслабване и могат да се използват за лечение на затлъстяване.

Какви са те, какво лекуват и кой ги произвежда, разяснява АФП.

Тези лекарства имитират хормон, секретиран от червата, GLP-1 (съкращение от glugaco-like peptide 1 - глюкагоноподобен пептид-1), който стимулира секрецията на инсулин и намалява апетита, като предизвиква чувство на ситост. Хората ги използват, за да се справят с диабет тип 2, който е най-разпространен, и/или за да отслабнат.

Обикновено лекарствата се прилагат чрез седмична инжекция, но фармацевтични групи като "Ново Нордиск" (Novo Nordisk), "Илай Лили" (Eli Lilly) и "Пфайзер" (Pfizer) работят по създаването на таблетки, които могат да се приемат ежедневно, пише БТА.

Тези медикаменти могат да имат странични ефекти като гадене, повръщане и стомашно-чревни проблеми.

Датската компания "Ново Нордиск" (Novo Nordisk), която е номер едно в света по отношение на диабета, използва молекулата на семаглутида в лекарството против затлъстяване Вегови (Wegovy) и в лекарството против диабет тип 2 Оземпик (Ozempic).

Вегови е одобрено в Съединените щати от 2021 г. То се предлага на пазара в Дания, Норвегия, Великобритания, а отскоро и в Швейцария.

Оземпик е одобрено в Съединените щати от 2017 г. Неотдавна лекарството беше изчерпано, след като предизвика фурор в социалните мрежи заради свойствата си.

Молекулата на "Илай Лили" тирзепатид се продава под името Маунджаро за страдащите от диабет, тип 2, откакто получи разрешение в САЩ през 2022 г. Понякога се предписва и извън официалните препоръки с единствена цел отслабване. От 8 ноември тази молекула е одобрена в САЩ и за лечение на затлъстяване под името Зепбаунд.

Зепбаунд е предназначен за хора със затлъстяване и наднормено тегло, които страдат също от диабет тип 2, висок холестерол или високо кръвно налягане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!