Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ново огнище на COVID-19 в Смолян

Янка Петкова 29 юни 2020 в 13:53 3768 0

Около 60 служители на завода за авточасти "Хроновски" в Смолян са дали положителни проби за коронавирус. Такава е неофициалната информация от проведеното масово тестване във фирмата. Тя беше оповестена на брифинг от директора на РЗИ Смолян д-р Мими Кубатева, съобщи агенция "Фокус"

Д-р Кубатева уточни, че положителните проби са открити при тестване на 375 души. По думите й това е новото огнище на COVID-19 в областта. 

От пресслужбата на областния управител Недялко Савов уточниха за OFFNews, че това са предполагаеми, а не окончателни данни. 

В края на миналата седмица в завода бяха тествани 350 от работещите общо 750 души. Предстои да бъдат изследвани и останалите.

За да има категорична информация за действителния брой носители на COVID-19 обаче, резултатите трябва да бъдат препотвърдени от референтната лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести в София, обясни за OFFNews д-р Сийка Чернева директор "Надзор на заразните болести" в РЗИ Смолян.

Д-р Чернева уточни, че масовото тестване на служители в завода за авточасти е частна инициатива на работодателя. Той е сключил договор с лаборатория в Пловдив, която провежда тестването.

Към момента в Националната информационна система са регистрирани 6 положителни проби в област Смолян. Ако положителните резултати, според неофициалните данни, се потвърдят, те ще бъдат регистрирани в системата най-вероятно утре, прогнозира д-р Чернева.

Припомняме, че първоначално потвърдените случаи на COVID-19 в завода за авточасти "Хроновски" бяха 7. Ръководството на предприятието спря няколко поточни линии и беше извършена пълна дезинфекция. Преустановено беше и организираното извозване на служителите с автобуси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews