Ново изследване: За колективен имунитет е достатъчно 43% от населението да преболедува COVID-19

OFFNews 25 юни 2020 в 15:27 1732 0

Нова гледна точка към изграждането на колективен имунитет срещу COVID-19 предлагат учени от Нотингам и Стоклохм, пише "Дейли мейл". Изследването им опровергава досегашните твърдения, че за изграждане на колективен имунитет е необходимо 60% от населението да е преболедувало новата инфекция. Експертите твърдят че са достатъчни и 43%.

Много специалисти твърдяха, че епидемията от COVID-19 ще стихне при две условия - първото е да се изработи колективен имунитет или инфекцията да бъде преболедувана от 60% от населението; второто е всеобща ваксинация, при която трябва да бъде обхванат минимум същият процент от населението.

Всички мерки - карантина, социално дистанциране, предпазни маски и т. н. не могат да спрат епидемията, но могат да я забавят за определен срок и да намалят броя на заразените за денонощие. След време, когато карантинните мерки се отхлабят, броят на инфектираните отново започва да расте и това се случва вече в много страни, спазвали строги ограничителни мерки в първите месеци, се твърди в публикацията.

Учените от Нотингам и Стокхолм смятат, че колективен имунитет срещу коронавируса може да се изгради, ако се заразят 43% от населението. Но уточняват, че този имунитет може да се формира само при положение, че заразените са най-социално активната част от обществото - децата, младежите и хората на средна възраст, които работят. За Великобритания това са 24 млн. души, казват учените. Ако бъде произведена и одобрена ваксина, тя ще трябва да бъде поставена на близо 33,6 млн. души, което представлява 60% от населението.

Швеция избра пътя на изработване на колективен имунитет, но засега в страната се наблюдава най-високата смъртност сред скандинавските страни. Експертите неведнъж подчертаха, че стратегията за колективен имунитет предполага повече жертви в краткосрочна перспектива. В дългосрочна обаче страната би трябвало да бъде защитена от втора вълна, което няма как да се случи в държавите и регионите, чиято стратегия за защита от коронавируса се основава на карантина и ограничения, пише "Дейли мейл".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови