Ново изследване: Омега 6 киселините са вредни за бременните

OFFNews 02 януари 2020 в 15:27 3779 0

Снимка Pixabay

Според ново изследване, публикувано в The Journal of Physiology, хранителният режим с повишено количество на линоленова киселина (мастна киселина Омега 6) може да бъде опасен за бременните жени, съобщава Medik Forum.

Учените отбелязват, че излишъкът на въпросната мастна киселина увеличава риска от усложнения за майката и възпрепятства развитието на плода.

Експериментът с лабораторни мишки е показал, че при животните, които са били на диета с повишено съдържание на линоленова киселина се откриват изменения в концентрацията на протеините, предизвикващи възпаление в бъбреците; повишена концентрация на протеина, който предизвиква контракции на матката и снижаване на нивото на хормоните на растежа.

"Изследването ни е пример за това, че потенциалното потребление на твърде голямо количество от определено хранително вещество може да има негативно влияние върху плода", казва Дийн Скели, един от авторите на изследването.

Как може да се намали потреблението на Омега 6 мастните киселини? Избягвайте продукти обработени със слънчогледово или соево масло. Соевото масло е един от най-големите доставчици на Омега 6 мастни киселини и обикновено се съдържа в обработените хранителни продукти, твърдят специалистите

Как да се поддържа балансът между Омега 6 и Омега 3 киселините?

Западните диети включват съотношение 16:1 в полза на Омега 6 киселините. В повечето изследвания учените препоръчват това съотношение да е 4:1 и дори 1:1 за поддържането на оптимално здравословно състояние, като се отдава предпочитание на продуктите, богати на Омега 3 - чия, гръцки орех, ленено семе, сьомга и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews