Нови апарати за общински лечебни заведения в столицата

OFFNews 27 октомври 2022 в 09:28 499 0

СОС

Снимка Александра Маркарян

Столичен общински съвет

Закупуването на два апарата за общински лечебни заведения ще обсъди на днешното си заседание Столичният общински съвет (СОС). Вносители на предложението са общинските съветници д-р Антон Койчев, д-р Веселин Милев и зам.-кмета Дончо Барбалов, съобщават от СОС.

Апарат за оптична кохерентна томография, на стойност 83 688 лв. с ДДС, ще получи Отделението по очни болести към Университетската Първа МБАЛ.

Нуждата от медицинската техника е обоснована с повишения брой пациенти с дегенеративни заболявания на ретината и очния нерв, глаукома, диабетна ретинопатия, тромбоза, емболия и други съдови заболявания на предния и заден сегмент на окото, аргументират се вносителите.

Изследванията с такъв апарат дават срезове на ретината с изключително голяма разделителна способност, получавани в реално време, като цялата процедура трае не повече от 10 минути. Техниката се ползва за диагностициране и на най-микроскопичните изменения в очното дъно, което позволява най-правилното и навременно лечение на заболяванията на ретината, макулата и зрителния нерв, мотивират се вносителите.

Другото предложение е за покупка със собствени средства на нов ехограф за нуждите на ДКЦ 30. Като мотив са посочени добрите финансови резултати на дружеството и необходимостта от такъв апарат за ендокринологичния кабинет в лечебното заведение. Стойността на апаратурата е 19 700 лв. с ДДС. 

И двете предложения са подкрепени от здравната комисия към СОС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови